V priebehu posledných dní došlo k požiaru viacerých BTS staníc. Minimálne štyri telekomunikačné stĺpy patriace operátorovi EE v oblasti Birminghamu boli zapálené v piatok. Pritom jedna z nich ani neposkytovala pokrytie 5G signálom. Nejde len o vandalizmus, ale zásah do možností komunikácie v krízovom období.

„Táto stanica obsluhovala tisícky ľudí v oblasti mesta Birmingham a poskytovala dôležité 2G, 3G a 4G siete už niekoľko rokov. Budeme sa snažiť tieto služby obnoviť čo najskôr, ale škody spôsobené požiarom sú rozsiahle,“ povedal pre BBC hovorca operátora.

5G rozširuje koronavírus, preto zapaľujú techniku. Briti uverili konšpiračnej teórii

Jedna zo zapálených telekomunikačných staníc Zdroj: BBC

Zástupca operátora dodal, že ich telekomunikačné služby v tejto a iných oblastiach využívajú aj záchranné zložky alebo nemocnice. „Som úplne pobúrený a znechutený, že ľudia zasahujú proti infraštruktúre, ktorú potrebujeme na zvládnutie tejto krízovej situácie,“ uviedol riaditeľ NHS (National Health Service) Stephen Powis na dennom brífingovom stretnutí britského krízového štábu.

Nejde len o ničenie telekomunikačných stĺpov. Objavili sa prípady, keď ľudia obťažovali terénnych pracovníkov operátorov a obviňovali ich, že ohrozujú zdravie a životy všetkých okolo.

This is the consequence of those bonkers Facebook conspiracy theories about 5G. Key workers getting harassed on the street. pic.twitter.com/5z35r6sabp

— Charlie Haynes (@charliehtweets) April 2, 2020

Britskí operátori museli vydať spoločné vyhlásenie, v ktorom žiadajú ľudí, aby neničili ich zariadenia, ktoré sú v tejto dobe kriticky dôležité, a aby neverili konšpiračným teóriám o tom, že 5G šíri koronavírus. 

Pre predstavu, ako pre TREND povedal Michal Korec, hovorca slovenského Telekomu, škody na jednej BTS predstavujú niekoľko desiatok tisíc eur a pri kompletnej demolácii by mohli prekročiť aj 100-tisíc eur. Od toho sa následne odvíja výška prípadného trestu podľa platnej legislatívy.

Tento operátor priebežne zaznamenáva škody na ich BTS celé roky, hoci nie pre nejaké konšpiračné teórie. „Ich cieľom je zmocniť sa niektorých komponentov alebo získať materiály z medi a hliníka,“ dodáva M. Korec. 

Konšpiračná teória ako z encyklopédie

Všetko vzniklo podobne ako iné konšpiračné teórie. „Dôverný zdroj bratovho

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa