Aktuálne 07. apríl 2020

Koronavírus na Slovensku: Pribudlo 47 prípadov, máme 581 potvrdených nakazených

TASR Postoj
TASR Postoj
V laboratóriách v pondelok otestovali 1 448 vzoriek.
V laboratóriách v pondelok otestovali 1 448 vzoriek.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Postoj

Koronavírus na Slovensku: Pribudlo 47 prípadov, máme 581 potvrdených nakazených
Foto – TASR/Jakub Kotian


Počas pondelka pribudlo na Slovensku 47 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, pričom v laboratóriách otestovali 1 448 vzoriek. Z tohto počtu 24 pacientov sa nachádzalo v karanténnej stanici. V utorok o tom informoval predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO).

„Je to dôkazom toho, že rozhodnutie dávať ľudí, ktorí idú aj individuálnou dopravou do karantény a následne ich testovať, je veľmi dôležité, lebo títo ľudia, 24 pozitívne testovaných, by sa dnes po Slovensku slobodne pohybovali,“ dodal Matovič, pričom Ministerstvo zdravotníctva SR neskôr uviedlo, že celkovo sa nachádza v karanténnom centre 22 pacientov.

Celkový počet pozitívnych vzoriek na Slovensku je 581. Ako doplnilo ministerstvo zdravotníctva, počet testov s negatívnym výsledkom tak na Slovensku dosiahol 17 058.

Aktuálne je podľa štatistík Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) hospitalizovaných 176 pacientov, z toho u 79 bol nový koronavírus potvrdený, v 97 prípadoch sa čaká na výsledok testov. Z ochorenia sa podarilo vyliečiť osem ľudí, dvaja pacienti ochoreniu COVID-19 podľahli.

Najviac prípadov výskytu je v Bratislavskom kraji, a to 169. Nasledujú Prešovský kraj s 81 prípadmi, Žilinský kraj so 76 prípadmi, Trenčiansky kraj so 66 prípadmi, Trnavský kraj s 51 prípadmi, Košický kraj s 51 prípadmi, Banskobystrický kraj so 48 prípadmi a Nitriansky kraj s 39 pozitívnymi prípadmi. Z celkového počtu pozitívnych prípadov ochorenia je 319 mužov a 262 žien.

Najviac pozitívnych osôb je vo vekovej kategórii od 30 do 44 rokov, konkrétne ide o 181 osôb. Nasledujú ľudia od 15 do 29 rokov, ktorých je celkovo 168. Vo vekovej kategórii od 45 do 59 rokov je to 123 osôb a vo vekovej kategórii nad 60 rokov je pozitívnych 71 osôb. Najmenej nakazených je v kategórii detí do 14 rokov, celkovo 35. Najviac občanov s pozitívnym výsledkom nad 65 rokov je v okrese Bratislava, ide o deväť mužov a deväť žien, na celom Slovensku v tomto veku je 38 osôb.

Slovensko má už 13 vyliečených z ochorenia COVID-19

Slovensko má už 13 ľudí, ktorí sa vyliečili z ochorenia COVID-19. V utorok poobede o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová. Ako doplnila, k doterajším deviatim pribudli ďalšie štyri osoby z Prešova. „Títo pacienti boli v domácej karanténe,“ uviedla.

V slovenských nemocniciach je podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) na pľúcnej ventilácii aktuálne šesť pacientov, na jednotke intenzívnej starostlivosti sú podľa rezortu zdravotníctva traja pacienti.

Slovenskí vedci vyvinuli test na koronavírus. Štát dostane 100-tisíc kusov

Slovensko by malo čoskoro výrazne zvýšiť počet testovaní na ochorenie COVID-19. Prispeje k tomu diagnostický PCR test na nový koronavírus, ktorý vyvinuli slovenskí vedci na čele so slovenskou firmou MultiplexDX.

Nadácia Eset financuje prvých 100 000 kusov, Slovenskej republike ich venuje darom. V utorok o tom na Úrade vlády SR v Bratislave informoval člen permanentného krízového štábu Robert Mistrík za prítomnosti premiéra Igora Matoviča (OĽaNO).

„Chceme, aby Slovensko bolo sebestačné v testovaní,“ komentoval chemik a vedec Mistrík, ktorý sa na vývoji testov taktiež podieľal. Doplnil, že testy sa kvalitou vyrovnajú zahraničným. Kľúčový komponent vyrobil vedec a biochemik Pavol Čekan. Mistrík zároveň vyzval ďalších slovenských vedcov a výskumníkov, aby sa do výskumu zapojili. Podľa slov premiéra ide „o príkladnú iniciatívu, ktorá pomôže všetkým ľuďom na Slovensku“.

Odborníci vysvetlili, že test je špecifický pre slovenské kmene koronavírusu SARS-CoV-2, čo umožňuje tvorcom spoľahlivú diagnostiku nového koronavírusu v skoršej fáze ochorenia. Testy sú v poslednej fáze vývoja, vyrábať sa začnú v najbližších dňoch.

Ako Čekan vysvetlil, test je založený na tzv. real-time PCR diagnostickom teste na detekciu SARS-CoV-2. Ten vyvinulo laboratórium Christiana Drostena z Virologického ústavu Univerzitnej nemocnice Charité v Berlíne spolu s akademickými spolupracovníkmi v Európe a Hongkongu. Čekan zdôraznil, že tento test je v súčasnosti odporúčaný Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) a používaný aj Úradom verejného zdravotníctva SR alebo Biomedicínskym centrom Slovenskej akadémie vied (BMC SAV).

Dodal, že tím MultiplexDX modifikoval tzv. RT-PCR primery a TaqMan sondy tak, aby boli 100-percentne kompatibilné s virálnou RNA slovenského kmeňa vírusu SARS-CoV-2, a tým sa mierne zvýšila citlivosť testovania.

Úroveň testovania vo svete vzhľadom na počet obyvateľov:

Nový diagnostický test na ochorenie COVID-19 medzitým otestoval aj tím slovenských vedcov z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied pod vedením Borisa Klempu. Podľa Klempu však nejde o „žiaden experiment“.

Testy sa aktuálne validujú, následne by mali prejsť certifikáciou. Potom by mali byť ponúknuté Úradu verejného zdravotníctva SR. Stať by sa tak mohlo aj do troch týždňov.

„Vyrobené budú v horizonte zhruba dvoch týždňov. Znova opakujem, ak sa nič mimoriadne nestane. Predsa len je komplikovaná situácia. Hranice sú veľmi ťažko priepustné a ak všetko dobre pôjde, tak potom ešte bude treba ďalší týždeň na certifikáciu, čo by som povedal, že je optimistický scenár,“ povedal Mistrík.

Člen permanentného krízového štábu Mistrík doplnil, že inkubačná doba ochorenia COVID-19 je približne päť až šesť dní. Interval je však od dvoch do 11 dní. Testy sú schopné zachytiť ochorenie od troch či štyroch dní od infekcie. Myslí si, že Slovensko s výrobou testov problém mať nebude, niektoré komponenty sa dajú dodať zo zahraničia. Preto sa Mistrík neobáva, že by sa nedalo vyrobiť dostatočné množstvo takýchto testov.

Remišová oznámila prvú výzvu z eurofondov na boj s COVID-19

Prvá eurofondová výzva na boj s novým koronavírusom je vyhlásená. Informovala o tom podpredsedníčka vlády pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí) na tlačovom brífingu v utorok. Z prvej výzvy budú môcť čerpať prostriedky zdravotníci, hasičský a záchranný zbor. Je vo výške 13 miliónov eur a bude otvorená do 30. apríla.

„Najväčším problémom sú ochranné pomôcky a testovanie. Táto eurofondová výzva bude zameraná práve na to, aby sme peniaze mohli čerpať na to, čo potrebujú hasiči, záchranári a následne aj zdravotníci na vývoj projektov, ktoré by mohli pomôcť testovaniu,“ priblížila vicepremiérka.


Foto – TASR/Jakub Kotian

„Ja som sa za dva týždne, čo som v úrade, stretla postupne so siedmimi rezortnými ministrami,“ doplnila Remišová s tým, že prvú výzvu vyhlásili na základe rokovaní s ministerstvom zdravotníctva a ministerstvom vnútra.

Považuje ju za prvý krok snahy presmerovania financií z eurofondov tam, kde sú najviac potrebné. Ako dodala, rokovania s ostatnými ministrami ďalej pokračujú. „Dnes som sa stretla s ministrom dopravy a hľadáme prostriedky na to, ako tie eurofondy, ktoré ešte nie sú zazmluvnené, môžeme presmerovať tam, kde ich ľudia najviac potrebujú,“ dodala.

Remišová ďalej uviedla, že s Európskou komisiou je v dennom kontakte a prvú výzvu na boj s COVID-19 vyhlásili v rekordnom čase, za dva týždne. „Postupne pracujeme aj na ďalších, zložitejších krokoch, ktorými bude presúvanie prostriedkov medzi jednotlivými operačnými programami,“ avizovala vicepremiérka s tým, že sa snaží urgovať svojich rezortných kolegov, aby svoje analýzy doručili veľmi rýchlo.

„Snažíme sa eurofondy presmerovať aj na výskumné projekty,“ konštatovala Remišová. Rokovania o tom viedla aj s ministerstvom školstva. „V strategickom výskume je jedna z výziev určená pre zdravotníctvo. V rámci tejto výzvy, ktorú by sme chceli tiež otvoriť v najbližšom čase a na podstatne vyššiu sumu, by sa mohli prihlasovať aj slovenskí vedci a výskumníci tak, aby sa mohli vyvíjať aj výskumné projekty napríklad na testovanie alebo na rôzne vedecké projekty, ktoré môžu pomôcť v boji s novým koronavírusom,“ odpovedala vicepremiérka na otázku, či budú eurofondy využité aj v oblasti vývoja testov.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Diskusia