Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Zo zahraničia

07. apríla 2020

Epidémia koronavírusu zasiahla prezidenstké voľby v Poľsku, ľudia budú hlasovať prostredníctvom pošty



Poľský parlament v pondelok v neskorých hodinách schválil hlasovanie v nadchádzajúcich prezidentských voľbách výlučne prostredníctvom pošty. Šíriaci sa koronavírus a s ním ...



Zdieľať
poland_politics_98656 96efc34fec934af99f8f72187eeaaed2 676x567 7.4.2020 - Poľský parlament v pondelok v neskorých hodinách schválil hlasovanie v nadchádzajúcich prezidentských voľbách výlučne prostredníctvom pošty. Šíriaci sa koronavírus a s ním súvisiace prísne obmedzenia totiž neumožňujú, aby sa Poliaci v hromadných počtoch dostavili do hlasovacích miestností.

 

Prehĺbená neistota


Poslanci tiež oprávnili predsedníčku Sejmu Elžbietu Witekovú, aby posunula termín volieb, pokiaľ by to bolo potrebné. Obe rozhodnutia si vyžadujú ešte zelenú od Senátu a prezidenta Andrzeja Dudu, ktorý sa chce v nadchádzajúcich voľbách uchádzať o znovuzvolenie.

Neistota týkajúca sa hlasovania poštou sa v pondelok dočasne prehĺbila, keď rezignoval vicepremiér Jaroslaw Gowin, líder menšej koaličnej strany Dohoda (Porozumienie).

Gowin, ktorý bol tiež ministrom pre vedu a vyššie vzdelávanie, odstúpil po tom, čo sa mu nepodarilo presvedčiť mocného šéfa vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslawa Kaczynského, aby odložil voľby o dva roky.



Viac o téme Koronavírus

 

 

Favoritom je opäť Duda


Podľa Gowina je totiž nezodpovedné, aby sa hlasovanie konalo v čase, keď krajina bojuje s pandémiou a ekonomickými problémami.

Jednotu vládnej koalície sa však nakoniec podarilo udržať a návrh hlasovania prostredníctvom pošty schváliť. Prezidentské voľby sú v Poľsku naplánované na 10. mája.

Favoritom je podľa prieskumov verejnej mienky práve Duda, ktorého podporuje vládna PiS.


Zdroj: Webnoviny.sk - Epidémia koronavírusu zasiahla prezidenstké voľby v Poľsku, ľudia budú hlasovať prostredníctvom pošty © SITA Všetky práva vyhradené.

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Fabrika v Partizánskom vyrobila už 150 000 rúšok, garantuje dodanie kuriérovi do 24 hodín
<< predchádzajúci článok
Aktuálna situácia mení pracovný trh. Firmy chcú ušetriť a ľudia hľadajú nové príležitosti