Eva Sládková Správy Zo zahraničia

Slovenka vo Švajčiarsku: Prísna polícia a vymretý Zürich. Opatrenia prišli neskoro

Švajčiarsko je nádherná vyspelá krajina, ktorá teraz nesmierne trpí. Je v prvej desiatke štátov, ktoré sú koronavírusom najviac postihnuté.

Ilustračný obrázok k článku Slovenka vo Švajčiarsku: Prísna polícia a vymretý Zürich. Opatrenia prišli neskoro
Zdroj: Soňa Kabátová

Soňa Kabátová je krásna a šikovná Slovenka. Do Švajčiarska sa presťahovala pred čosi vyše rokom. Nasledovala priateľa, ktorý tam dostal veľmi výhodnú pracovnú ponuku. No ani Soňa nezostala dlho bez zamestnania. Má zaujímavý job a k tomu aj koníček, ktorý môže rozvíjať v profesionálnom tíme – fotografuje svadby.

„Poslednú menšiu svadbu sme odfotili 14. marca, odvtedy sa svadby kvôli opatreniam spojeným s koronou rušia a prekladajú,“ vraví sympatická Soňa.

Opatrenia

Švajčiarsko má dnes viac ako 21-tisíc ľudí chorých na COVID-19, pričom vyše 7 stoviek Švajčiarov už na túto chorobu zomrelo. S opatreniami tamojšia vláda čakala pomerne dlho.

„Slovensko začalo s opatreniami už pri malom počte prípadov nakazenia. Švajčiarsko najskôr 28.2. zakázalo zhromaždenia ľudí nad 1000 osôb, avšak radikálnejšie začalo konať až v čase, keď už malo okolo 2300 potvrdených prípadov. Prekvapilo to nielen mňa, ale aj mojich švajčiarskych kolegov, nakoľko v susednom Taliansku sa situácia rýchlo zhoršovala,“ vraví Soňa s tým, že 16. marca sa situácia radikálne zmenila. Vtedy sa vláda rozhodla prijať oveľa tvrdšie opatrenia.

Mimoriadny stav

Od polovice marca aj v Švajčiarsku platí mimoriadny stav. Tamojšia Federálna rada pristúpila k opatreniam podobným tým našim.

„Medzi ne patrilo hlavne zatvorenie obchodov, reštaurácií, barov, kaderníckych salónov a kozmetických štúdií, zábavných a rekreačných zariadení, múzeí, knižníc, kín, koncertných a divadelných domov, športových centrier, kúpalisk a lyžiarskych oblastí. Nariadil sa zákaz verejných zhromaždení. Boli zavedené prísne kontroly na hraniciach s Nemeckom, Francúzskom a Rakúskom. Žiaci sa začali učiť doma cez internet. Bola redukovaná vlaková a aj autobusová doprava. Tento stav zatiaľ platí do 19. apríla,“ dodáva Soňa Kabátová.

Neskôr rada ešte pritvrdila. Dnes musia mať ľudia na ulici dvojmetrové odstupy, nesmú sa stretávať viac ako piati a všetko prísne kontroluje polícia.

Pomoc

Tak ako aj u nás, tieto opatrenia sa veľmi dotkli mnohých ľudí. „Samozrejme aj tu prežívajú podnikatelia a živnostníci ťažké obdobie. Napríklad rodičia môjho kolegu vlastnia v Zürichu reštauráciu a ponúkajú momentálne len take-away. Tržby im klesli o 75 percent, ale náklady ostali. Spoliehajú sa na pôžičku z banky, respektíve odklad nájomného. Federálna vláda pre tieto prípady dala 40 miliárd švajčiarskych frankov, ktoré sa majú v podobe bankových pôžičiek s 0-percentným úrokom poskytovať práve drobným podnikateľom na preklenutie tohto obdobia,“ dodáva Soňa.

Smutné fotky

V galérii si môžete pozrieť, ako súčasnú atmosféru Zürichu Soňa zachytila na svojich fotkách. „Ľuďmi obľúbená promenáda pri Zürišskom jazere je uzavretá, z jazera zmizlo kopec lodí a mestské parkoviská, ktoré sú za normálnych okolností preplnené, teraz zívajú prázdnotou. V električkách sotva nájdete človeka. Námestie, na ktorom sa nachádza opera, je prázdne. Uličky pri známom Grossmünster kostole sú tiež vymreté, kaviarne zatvorené. Už na diaľnici v smere do Zürichu vás informačné tabule upozorňujú, aby ste kvôli korone zostali doma.“

Mladá Slovenka a jej priateľ zatiaľ prácu majú, robia z domu, a tak o návrate na Slovensko ani neuvažovali. Rovnako, ako my všetci, dúfajú, že táto hrozná kríza čím skôr pominie a do smutných prázdnych miest sa čoskoro vráti život.

„Vo Švajčiarsku sme zatiaľ spokojní. Je tu nádherná príroda, ktorú si ihneď zamilujete, množstvo oddychových miest, rozsiahle cyklotrasy, máte tu veľa možností ako tráviť voľný čas. Mestá dýchajú históriou a národ tvorí aj množstvo cudzincov, avšak Švajčiarov spoznáte hneď. Sú veľmi milí a korektní, ale držia si tak trochu odstup,“ uzatvára Soňa Kabátová.

Ulice Zürichu
19
Galéria
Zdroj: Soňa Kabátová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM