Aktualizované Správy Zo zahraničia

Liberálny prístup Švédska k pandémii čelí po prudkom náraste obetí kritike

Prudký nárast počtu obetí nového druhu koronavírusu v Štokholme vedie k spochybňovaniu liberálneho prístupu švédskej vlády k pandémii, napísala v nedeľu agentúra Reuters.

Ilustračný obrázok k článku Liberálny prístup Švédska k pandémii čelí po prudkom náraste obetí kritike
Zdroj: pixabay.com

Väčšina európskych krajín, vrátane susedného Dánska a Nórska, pristúpila k prísnym opatreniam.

„Nemáme na výber, musíme okamžite uzavrieť Štokholm,“ uviedla v tejto súvislosti pre Reuters Cecilia Soderbergová-Nauclerová, profesorka mikrobiálnej patogenézy z Inštitútu Karolinska.

Otvorený list

Soderbergová-Nauclerová je jednou z 2300 akademikov, ktorí na konci marca podpísali otvorený list vláde, v ktorom požadovali sprísnenie opatrení proti šíreniu koronavírusu s cieľom ochrániť švédsky zdravotnícky systém.

„Musíme prevziať kontrolu nad situáciou, aby sme sa vyhli totálnemu chaosu. Nikto neskúšal takýto prístup. Prečo by sme ho mali bez informovaného súhlasu skúšať tu vo Švédsku,“ položila si otázku vedkyňa.

V reakcii na situáciu, ktorú mieste úrady označili za „búrku“ ochorenia COVID-19, ktorého pôvodcom je nový koronavírus, otvorila štokholmská radnica poľnú nemocnicu a vyzvala každého so zdravotníckym vzdelaním na pomoc v starostlivosti o chorých.

Šírenie nákazy

Ľavicový švédsky premiér Stefan Lofven musel podľa agentúry tento týždeň na tlačovej konferencii čeliť okrem iných aj otázke, či nie je šírenie nákazy v domovoch dôchodcov znakom toho, že vládna stratégia zlyháva.

„Nemyslím si, že je to príznakom toho. Takto to je v celej Európe. Od začiatku tvrdíme, že veci sa musia najprv zhoršiť, kým sa začnú zlepšovať,“ odpovedal premiér.

Vo Švédsku bolo v piatok potvrdených 612 nových prípadov nákazy ochorením COVID-19, čím celkový počet infikovaných osôb stúpol na 6000. Nový koronavírus si v tejto škandinávskej krajine doposiaľ vyžiadal 373 obetí na životom, pričom toto číslo rástlo v posledných dňoch v priemere o 25 až 30 obetí denne.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM