Svet kresťanstva 07. apríl 2020

Kardinál Pell ide na slobodu, uspel s odvolaním na Najvyššom súde

TASR Postoj
TASR Postoj
Je tu výrazná možnosť, že bola odsúdená nevinná osoba, vyhlásil Najvyšší súd v Brisbane.
Je tu výrazná možnosť, že bola odsúdená nevinná osoba, vyhlásil Najvyšší súd v Brisbane.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Postoj

Kardinál Pell ide na slobodu, uspel s odvolaním na Najvyššom súde
Kardinál George Pell sedí v aute po odchode z väznice Barwon neďaleko Melbourne. Foto – TASR/AP

Austrálsky najvyšší súd v meste Brisbane vyhovel v utorok odvolaniu 78-ročného kardinála Georgea Pella a zbavil ho všetkých piatich obvinení zo sexuálneho zneužívania detí. Pella môžu pustiť z väzenia na slobodu. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Kardinál opustil väznicu Barwon neďaleko Melbourne, hlavného mesta juhovýchodného austrálskeho štátu Viktória, a podľa Vatican News sa utiahol do karmelitánskeho rehoľného domu v Melbourne.

Vo vyhlásení, ktoré kardinál zverejnil krátko po prepustení, uviedol, že necíti zášť voči osobe, ktorá ho obvinila. Zároveň sa poďakoval svojím právnikom, rodine, ako aj všetkým, ktorí ho podporovali svojimi modlitbami a listami.

Za mrežami bol od marca 2019

Pell vyhral dlhú bitku za to, aby zvrátil rozsudok – šesť rokov väzenia za pohlavné zneužívanie dvoch 13-ročných členov chlapčenského speváckeho zboru z obdobia 90. rokov minulého storočia. Pell strávil za mrežami rok.

Najvyšší súd v Brisbane zvrátil skoršie verdikty odvolacích súdov nižšieho stupňa a zbavil ho všetkých piatich obvinení. „Je tu výrazná možnosť, že bola odsúdená nevinná osoba. Dôkazy neboli na dostatočnej, štandardnej úrovni,“ uviedol najvyšší súd. Vatican News k tomu dodal, že rozhodnutie všetkých siedmich sudcov bolo jednomyseľné.

Komentár Katrin Krips-Schmidt
Žiadny páchateľ, ale obetný baránokZdieľať

Prokuratúra sa opierala takmer výlučne o svedectvo Pellovej žijúcej obete, ktorá vypovedala na pojednávaní za zatvorenými dverami. Tento svedok uviedol, že Pell ich sexuálne napadol v katedrále v Melbourne, keď bol arcibiskupom v tomto meste.

Druhý člen speváckeho zboru, ktorý podľa známych informácií nikdy o zneužívaní nehovoril, zomrel na predávkovanie drogami v roku 2014. Ani jeden z mužov nemôže byť identifikovaný, zákony to nedovoľujú.

Pellovi obhajcovia argumentovali, že v tomto prípade „existujú spochybňujúce nepravdepodobné momenty“, napríklad ten, že Pell nemal čas ani príležitosť obťažovať chlapcov po omši v sakristii.

Rozsudok v tomto historickom súdnom spore je obrovským víťazstvom pre Pella, ktorý trval na svojej nevine.

"Dôsledne som nástojil na svojej nevine, znášajúc vážnu nespravodlivosť," povedal vo vyhlásení kardinál Pell po prepustení z väzenia. "Toto bolo dnes napravené jednomyseľným rozhodnutím súdu. Teším sa, že si prečítam rozsudok a dôvody pre toto rozhodnutie dopodrobna. Neprechovávam zášť voči tomu, kto ma obvinil, nechcem svojím oslobodením nič pridávať k tomu zraneniu a trpkosti, ktoré tak mnohí cítia; už je istotne dosť zraneniam a trpkosti."

Odvolacie pojednávanie s kardinálom Pellom prebehlo už 11. – 12. marca. Vynesenie verdiktu však súd odložil pre obavy zo šírenia koronavírusu – výsledok nakoniec oznámil v utorok.

Posledná možnosť

Odvolanie na austrálsky najvyšší súd podal kardinál Pell po tom, ako vlani v auguste najvyšší súd štátu Viktória zamietol jeho odvolanie proti verdiktu súdu nižšieho stupňa, ktorým bol uznaný za vinného z pohlavného zneužitia a obťažovania dvoch neplnoletých chlapcov.  

Prečítajte si tiež:
Kardinál Pell: Necítim zášť voči tomu, kto ma obvinil (vyhlásenie Pella po oslobodení)

Kardinál počas súdnych pojednávaní svoju vinu odmietal. Odvolanie podané na najvyššom súde krajiny v Brisbane bolo poslednou možnosťou, ako mohol Pell, ktorý čakal na konečný verdikt za mrežami, očistiť svoje meno.

George Pell bol svojho času jedným z najvplyvnejších spolupracovníkov pápeža Františka. Od roku 2014 pôsobil ako jeho „minister financií“ a bol poverený vykonaním finančnej reformy vo Vatikáne. Na čele vatikánskeho Ekonomického sekretariátu pôsobil až do februára 2019.

Vatikán privítal oslobodenie kardinála Pella

Vatikán privítal rozhodnutie austrálskeho najvyššieho súdu. "Svätá stolica, ktorá vždy vkladala dôveru v austrálsku justičnú autoritu, prijíma s potešením jednomyseľné rozhodnutie vynesené Vysokým súdom ohľadom kardinála Georgea Pella, ktoré ho oslobodzuje od obvinení zo zneužívania maloletých a odvoláva rozsudok. Kardinál Pell, spoliehajúc sa na spravodlivosť súdu, vždy trval na svojej nevine a čakal na potvrdenie pravdy," píše sa v krátkom vyhlásení.

Vatikán zároveň potvrdil svoj záväzok predchádzať všetkým prípadom zneužívania maloletých či takéto prípady stíhať.

Pápež František v utorok prirovnal utrpenie tých, ktorých nespravodlivo odsúdili, k zúrivému prenasledovaniu a súdeniu, aké podstúpil Ježiš, hoci bol nevinný. "V týchto dňoch Pôstneho obdobia sme videli prenasledovanie, ktoré znášal Ježiš a ako sa učitelia Zákona na ňom vyvŕšili: bol súdený v zášti, so zúrivosťou, a pritom bol nevinný. Chcel by som sa dnes modliť za všetkých, ktorí znášajú nespravodlivý rozsudok z nenávisti," povedal pápež v úvode rannej svätej omše v Dome sv. Marty.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0