Spravodajstvo

Microsoft Edge podrástol. V popularite predbehol doteraz 2. najrozšírenejší prehliadač

Nový Microsoft Edge podľa dát portálu NetMarketShare predbehol v popularite doteraz 2. najpopulárnejší prehliadač, ktorým bol FireFox.

Dáta spoločnosť NetMarketShare za uplynulý mesiac ukazujú, že internetový prehliadač Google Chrome aj naďalej dominuje internetovému prehliadaniu. Na druhej strane, zmeny nastali na ďalších pozíciách. Spoločnosti Microsoft sa podarilo s ich novým prehliadačom Edge obsadiť 2. priečku, čo sú zlé správy pre Firefox, ktorý sa tak prepadol na tretiu pozíciu. Aktuálny trhový podiel prehliadača FireFox tak je 7,19%. Edge aktuálne pokrýva 7,59% trhu a prvý je Chrome,  ktorý pokrýva 68,5% trhu. Trhové podiely jednotlivých najrozšírenejších internetových prehliadačov si môžete pozrieť nižšie.

trhovy podiel internetovych prehliadacov
Zdroj: Netsharemarket.com

Spoločnosť Microsoft začiatkom tohto roka urobila razantné zmeny v stratégii prehliadača Edge. Ten v súčasnosti používa jadro Chromium, vďaka ktorému môžu používatelia prehliadača využívať výhody, ktoré im ponúka Google Chrome. Napríklad v podobe podpory rozšírení pre Chrome, ktoré si môžu používatelia nahrať aj do prehliadača Edge. Len pre zaujímavosť, jadro Chromium využívajú aj internetové prehliadače ako Opera, Vivaldi a ďalšie, aktuálne však ide o marginálnych hráčov na trhu. Okrem iného Microsoft ešte prevádzkuje internetový prehliadač Internet Explorer, ktorý je 4. najrozšírenejším prehliadačom na trhu. Ostatné prehliadače majú menej ako 5%.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Mobilnému prehliadaniu dominuje Google a Safari

V prípade internetových prehliadačov na mobilnej platforme, dominantným hráčom je internetový prehliadač Chrome s celkovým trhovým podielom 63,67%. Druhým najdominantnejším hráčom je Safari s trhovým podielom 26,46%. Ide o internetový prehliadač, ktorý nájdeme na zariadeniach s operačným systémom iOS. V prípade Android platformy, jediným konkurentom, aj to vcelku malým, je Samsung Browser, ktorý využíva aktuálne 4,24% používateľov. Ostatné prehliadače pokrývajú menej ako 1,5% trhu.

trhovy podiel internetovych prehliadacov_mobil
Zdroj: Netsharemarket.com

Via Techspot.com

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy
Tagy
Zobraziť komentáre
Close
Close