Svet kresťanstva 06. apríl 2020

Verejné bohoslužby ostávajú pozastavené, mimo nich môžu byť kostoly otvorené

TASR
TASR
Kňazi naďalej môžu ísť súkromne sláviť obrady do kostolov a taktiež zabezpečiť internetové prenosy pre ľudí.
Kňazi naďalej môžu ísť súkromne sláviť obrady do kostolov a taktiež zabezpečiť internetové prenosy pre ľudí.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Verejné bohoslužby ostávajú pozastavené, mimo nich môžu byť kostoly otvorené
Ilustračné foto – TASR/Martin Palkovič

Verejné bohoslužby sa nemôžu naďalej konať, upozorňuje na to Úrad verejného zdravotníctva v súvislosti s blížiacimi sa veľkonočnými sviatkami. Na súkromnej bohoslužbe sa môže zúčastniť len celebrant a nevyhnutná asistencia, prípadne technický pracovník, ktorý zabezpečuje prenos pre veriacich. Mimo konania bohoslužieb kostoly môžu byť otvorené, avšak je potrebné dodržiavať viacero opatrení.

TASR o tom informovala hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

Kňazi naďalej môžu ísť súkromne sláviť obrady do kostolov a taktiež zabezpečiť internetové prenosy pre ľudí. Z usmernenia hlavného hygienika SR Jána Mikasa vyplýva, že počas súkromnej bohoslužby iní ľudia nemôžu do kostola vstupovať.

Mimo konania bohoslužieb môžu byť kostoly otvorené. Potrebné je však, aby vstup a pobyt v kostole bol umožnený len ľuďom s prekrytými hornými dýchacími cestami, pri vchode do kostola si musia veriaci dezinfikovať ruky alebo musia mať k dispozícii jednorazové rukavice. Dôležité je zabezpečiť, aby odstup medzi osobami (okrem úzkej rodiny) bol minimálne dva metre. Z usmernenia hlavného hygienika SR vyplýva, že počet osôb v kostole v jednom okamihu nesmie prekročiť koncentráciu jedna osoba na 25 štvorcových metrov z verejne prístupnej časti kostola. Okrem toho sa tiež musí vykonávať častá dezinfekcia priestorov, hlavne dotykových plôch, podláh, predmetov a kľučiek.

Tento rok sa verejné bohoslužby počas veľkonočných sviatkov neuskutočnia, dôvodom je zabránenie šírenia nového koronavírusu. Konferencia biskupov Slovenska v tomto čase apeluje na ľudí, aby bohoslužby sledovali prostredníctvom televízneho, internetového alebo rozhlasového vysielania. Zároveň vyzývajú občanov, aby sa individuálne modlili, prípadne čítali Sväté písmo.
 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0