Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Skupina Slza predstavuje novú skladbu Žár

Petr Lexa, spevák úspešnej českej skupiny Slza Foto: Youtube

Hudba vznikala v kruhu stále zomknutejšej zostavy Lukáš Bundil, Petr Lexa a anglický skladateľ aj producent Oliver Som.

Bratislava 6. apríla (TASR) - Petr Lexa, spevák úspešnej českej skupiny Slza, sa čím ďalej tým viac profiluje ako autor a spolu s gitaristom Lukášom Bundilom predstavujú nový singel s názvom Žár. Je tretím po úspešných hitoch Paravany a 4 ráno. Milostná pieseň vznikla za pár hodín ako svadobná spoveď. Do videoklipu kapela oslovila skutočné páry z radov osobností, ktoré ich inšpirujú a vystihujú presne to, o čom pieseň hovorí. TASR informoval PR manažér Tomáš Karpel.  

Minuloročnú jeseň kapela Slza dostala pozvanie na svadbu, aby hrala ako prekvapenie pre nevestu, ktorá ich rada počúva. „Pár dní pred vystúpením som premýšľal, akú pieseň neveste a ženíchovi venovať, ale uvedomil som si, že síce máme niekoľko piesní o láske, ale všetky sú o tej podobe lásky, ktorá nie je úplne pozitívna a spievať na svadbe o hádkach a rozchodoch sa asi veľmi nehodí,“  komentuje s úsmevom Petr.



"Preto zobral ceruzku a papier a napísal text o momente, keď máte vedľa seba človeka, vážite si jeho prítomnosť a viete, že s ním tieto chvíle chcete tráviť už stále,“ popisuje vznik piesne Žár frontman kapely.

Spolu s Ondrejom Ládkom potom vtlačili téme finálnu podobu. Hudba vznikala v kruhu stále zomknutejšej zostavy Lukáš Bundil, Petr Lexa a anglický skladateľ aj producent Oliver Som. Finálnu produkciu singlu opäť doplnil londýnsky producent Ed Holloway, ktorý sa preslávil spoluprácou napríklad s Lewisom Capaldim.   Vzhľadom na tému lásky sa Slza rozhodla námet videoklipu uchopiť trochu netradične a oslovila skutočné páry z radov osobností, ktoré svojim vzťahom presne reprezentujú to, o čom pieseň je. Vo videoklipe sa tak objavia športovci, moderátori či herci, medzi nimi napríklad Barbora Votíková s partnerkou, Zorka a Míra Hejdovci, Eva a Jakub Krausovci, herec Martin Dejdar s manželkou, Katka Králová s manželom mnoho ďalších. 

„Sú pre nás inšpiratívni a zároveň v niektorých prípadoch rúcajú zažité predsudky o partnerskom vzťahu. Vznikol tak videoklip v poňatí, na aké sme doposiaľ neboli zvyknutí,“ vraví Petr Lexa.  

Pôvodný scenár mal Lukáš s Petrom v hlave už od marca, ale z dôvodu dodržania karantény musela kapela a účinkujúce páry zaimprovizovať a vďaka tomu mohol vzniknúť o to viac osobnejší videoklip. „Každý z párov sa nakoniec natočil doma sám na svoj telefón alebo kameru. Ukázalo sa, že to pre všetkých bolo vo výsledku zábavnejšie a v kombinácii s prirodzeným prostredím dokonca aj lepšie vystihlo myšlienku piesne,“ doplnil Lukáš. 

Finálnu podobu videoklipu vtlačil Radim Věžník, ktorý s kapelou spolupracuje už niekoľkýkrát. Album 3 je už hotový a nový titul by po predchádzajúcich multiplatinových albumoch Katarze a Holomráz by mal uzrieť svetlo sveta 24. apríla.