Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Made in Czecho-Slovakia / 30. marec 2020

Módny návrhár Michael Kováčik pridal ruku k dielu a šije rúška pre tých, ktorí to potrebujú najviac

Slovenský návrhár Michael Kováčik sa vsúvislosti spandémiou koronavírusu rozhodol pohotovo konať apridať svoju šikovnú ruku kdielu. Uznávaný módny dizajnér nečakal dlho a pár dní po vyhlásení pandémie začal pomáhať druhým.

Módny návrhár Michael Kováčik pridal ruku k dielu a šije rúška pre tých, ktorí to potrebujú najviac

Slovenský návrhár Michael Kováčik sa v súvislosti s pandémiou koronavírusu rozhodol pohotovo konať a pridať svoju šikovnú ruku k dielu. Uznávaný módny dizajnér nečakal dlho a pár dní po vyhlásení pandémie začal pomáhať druhým. Svojim srdečným gestom nielen potešil, ale najmä pomohol ľuďom, ktorí to v tejto situácii potrebujú najviac.

 

Riaditeľ Miss Slovensko nám prezradil, kedy vznikla myšlienka šiť rúška. „Napadlo mi to vo chvíli, keď som si uvedomil, že moje najbližšie okolie nemá potrebné rúška. Vyrobil som prvé rúško a dal fotku na Instagram, hneď sa spustila lavína správ a momentálne ich šijem pre známych, sestričky, seniorov, čo mi píšu a každý deň rozosielam balíky po Slovensku a do Českej republiky.“

Nezištná pomoc


Nám sa zapáčila táto myšlienka aj v spojitosti s jeho nezištnou pomocou, za ktorú známy dizajnér nič nežiada. „Nestaviam si na tom nič a ani neviem, čo by som si mohol. Roky budujem prémiovú značku a neviem si predstaviť, že by som teraz začal predávať rúška ľuďom, ktorí ich kvôli zdravotným dôvodom potrebujú. Karma zdarma.“

Na šitie rúšok nemá momentálne tím ľudí či dielňu, kde by ich vo veľkom vyrábal. „Šijem ich sám so svojou mamkou a pomáha mi ešte jedna pani krajčírka, tá ale doma šije rúška pre celú dedinu, takže veľmi na to nemá čas. Do toho sú všetky obchody s textilom zavreté a chýba nám potrebný materiál,“ prezradil Michael.

IMG 1549  IMG 1550 



Rúška nesú jeho rukopis

Rúška slovenského návrhára majú svoj rukopis a sú rozpoznateľné vďaka čiernej látke. „Nepremýšľal som nad tým ani sekundu. Čierna látka je pre mňa typická ako aj moja visačka, ktorú používam niekoľko rokov na šaty. Bohužiaľ som nemal žiadne zásoby bavlny, nakoľko ja bavlnu vo svojej tvorbe používam minimálne,“ priznal úprimne.

IMG 1551

Zaujímalo nás, či sa s ním spojili nemocnice alebo firmy, ktoré zaznamenali jeho srdečný skutok. „S konkrétnymi inštitúciami som sa zatiaľ nespojil. Posielam rúška individuálne ľuďom, ktorí mi píšu, a ako som povedal, sú to seniori alebo ľudia pracujúci v nemocničnom prostredí a známi,“ dodal.

IMG 1552

Na záver sa vyjadril aj k momentálnej situácii s pandémiou na Slovensku a dodal peknú myšlienku na zamyslenie. „Pandémiu v súvislosti s koronavírusom vnímam veľmi negatívne asi ako každý. Pre mňa je najväčší šok, že ma nepustia do Českej republiky, kde žijem 9 rokov. Ale keď to všetko prejde, tak budeme o to šťastnejší a viac si vážiť medziľudské vzťahy.“

 

3202

Súvisiace články