Úvod ZO ZAHRANIČIA Trh s rúškami sa zmenil na Divoký západ. USA nás preplácajú, sťažuje...

Trh s rúškami sa zmenil na Divoký západ. USA nás preplácajú, sťažuje sa svet

Foto: archív

Spojené štáty preplácajú zvyšok sveta v snahe získať z Číny čo najviac rúšok a respirátorov. Proti vystupovaniu Američanov sa ohradili viacerí politici z Európy i Južnej Ameriky. Spojené štáty platia Číne ako najväčšiemu dodávateľovi na svete za masky oveľa viac, ako je trhová cena.

Agentúra Reuters píše, že vďaka vyššej ponuke Washington získava aj dodávky, o ktorých boli európski kupci presvedčení, že podľa uzavretých dohôd mali patriť im. Podobný incident ohlásil aj brazílsky minister zdravotníctva. „Na peniazoch im nezáleží. Zaplatia akúkoľvek cenu, pretože sú zúfalí,“ povedal vysokopostavený politik z nemeckej vládnej CDU/CSU.

Teraz, keď počet celosvetových prípadov COVID-19 prekročil milión a nákaza sa rýchlo šíri v Spojených štátoch, sa súperenie o drahocenné ochranné prostriedky vyhrotilo. V jednom prípade bola objednávka 200-tisíc respirátorov pre Nemecko putujúca z Číny od spoločnosti 3M „zabavená“ v thajskom Bangkoku.

Predstaviteľ berlínskej radnice pre oblasť vnútra Andreas Geisel to vo vyhlásení označil za „moderné pirátstvo“. „Ani v časoch globálnej krízy by nikto nemal používať metódy ako na Divokom západe,“ dodal s tým, že dodávka bola pravdepodobne zastavená v súvislosti so zákazom vývozu vyhláseným americkou vládou.

Nemenovaný predstaviteľ ministerstva vnútra USA agentúre Reuters povedal, že americké spoločnosti a vláda platia vyššie sumy za väčšinu vybavenia zakúpeného v zámorí. Podľa jeho slov Spojené štáty neprestanú nakupovať, „kým nebudú mať viac ako dostatok“, a ochranné pomôcky môžu zháňať až do tohtoročného augusta.

Spoločnosť 3M oznámila, že jej Biely dom nariadil zastaviť všetky dodávky respirátorov do Kanady a Latinskej Ameriky, hoci to môže mať „značné humanitárne následky“. Brazílsky minister zdravotníctva Luiz Henrique Mandetta uviedol, že Čína zrušila časť brazílskych objednávok na vybavenie po tom, čo americká vláda do tejto krajiny poslala viac ako 20 nákladných lietadiel, aby nakúpila rovnaké produkty.

Iný nemecký zdroj zo spoločnosti, pomáhajúcej vláde zabezpečiť objednávky ochranných masiek, uviedol, že uzavreté kontrakty už nie sú zárukou dodania, a dodal: „Záujem je oveľa, oveľa vyšší ako ponuka.“ Rovnaké príbehy o preplatených dodávkach medzitým prichádzajú z Francúzska.

Starosta Mulohuseu Jean Rottner, ktorý sa od začiatku prepuknutia epidémie snaží zabezpečiť dostatok ochranných prostriedkov, hovorí, že dodávky menia majiteľa v poslednej minúte: „Na letiskovej ploche Američania vytiahnu peniaze a zaplatia trikrát alebo štyrikrát viac, než sme ponúkli my.“

Foto: archív