Blog 05. apríl 2020

O krátkej pamäti politikov a kvapôčkovej závlahe

Viliam Oberhauser
Viliam Oberhauser
Starčekovia ako ospravedlnenie akýchkoľvek rozhodnutí. Bieda kvapôčkovej závlahy v sociálnej politike. Ako sa zmenil pohľad na platy tým poslancom, čo sa dostali z opozície do vlády. Čo tak príjmy politických strán z volieb použiť užitočne.
Starčekovia ako ospravedlnenie akýchkoľvek rozhodnutí. Bieda kvapôčkovej závlahy v sociálnej politike. Ako sa zmenil pohľad na platy tým poslancom, čo sa dostali z opozície do vlády. Čo tak príjmy politických strán z volieb použiť užitočne.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Viliam Oberhauser

O krátkej pamäti politikov a kvapôčkovej závlahe

Viaceré vystúpenia našich terajších vládnucich politikov v sociálnej oblasti ma značne deprimujú. V každom vystúpení majú strašnú starosť o dedkov a babičky. Všetky opatrenia zdôvodňujú starosťou, aby sa im nič nestalo, aby neboli ohrození na živote. Avšak to, že z toho jedného milióna Slovákov, čo sú v exekúcii je aj mnoho dôchodcov, lebo nevládzu platiť poplatky za energie, teplo, nájomné a ešte aj stravovať sa, tak to ich už nezaujíma. Tých zo sociálnych opatrení škrtli a v tichosti určite, už prehodnocujú zvýšenie stropu najnižších dôchodkov a vyplatenie 13.dôchodku. 

Moje obavy signalizujú dve vyjadrenia pána ministra Krajňáka. Prvé, keď hovoril, že sociálna podpora bude realizovaná ako kvapôčková závlaha a druhé keď povedal, že predsa nemôže dostať 13.dôchodok ten, ktorý ho má vyšší ako 2tisíc eur.

Poprosil by som riaditeľa Sociálnej poisťovne, aby dal konečné pánovi ministrovi Krajňákovi prehľad o výške dôchodkov na Slovensku, aby vedel o čom hovorí. Ako som už viac krát písal vo svojich príspevkoch, nad jedentisíc eur má na Slovensku z jedného milióna štyristotisíc poberateľov dôchodkov,  iba cca 3 tisíc dôchodcov čo je 0,21%. Podľa mňa, dôchodok vyšší ako 2 tisíc eur, nemá na Slovensku nik.

Čo sa týka kvapôčkovej závlahy u ostatného obyvateľstva v pracovne činnom veku, tam sú rovnako exekúciou mnohí postihnutí a tí čo ešte nie, tak im do exekúcie veľa nechýba, keď im vypadli ich doterajšie príjmy. Svedčí o tom na dôvažok tiež mimoriadne nízka úroveň úspor a zadlženosť obyvateľstva, ako to bankoví experti v nedávnom čase konštatovali.                         

Mediálne predvedené tabuľky, ktoré majú všetci tí živnostníci a za zamestnancov čo stratili prácu,  ich zamestnávatelia vyplňovať, potom elektronicky na úrady zasielať, alebo osobne zaniesť, potom následne ich budú príslušní úradníci spracovávať a kontrolovať, tak to vydáva silný signál o takej komplikovanej kvapôčkovej závlahe, že to tie naše vyhladované rastlinky nemusia bez ujmy prežiť.

Návrh poskytnúť všetkým postihnutým občanom konkrétnu finančnú čiastku, ako navrhovali niektorí ekonomickí experti, formou nepodmieneného príjmu, ktorý by im prišiel na účet bez akéhokoľvek administrovania a znamenal by pre nich okamžitú reálnu pomoc v núdzi, tak to žiaľ  sa nestretlo so záujmom terajších nových vládcov.

Zato, ak v NR SR bol predložený návrh znížiť plat poslancov najmenej o 33% na dobu koronakrízy https://www.youtube.com/watch?v=hIXoKTC2y9c  , tak vládni poslanci ho vo vzornej spolupráci so SMER-om odmietli. Zo 127 prítomných poslancov návrh podporili iba poslanci klubu ĽSNS vrátane 3 poslancov KDŽP a ostatní návrh rôznou formou zamietli.

Paradoxne podobný návrh Igora Matoviča a jeho klubu OĽANO o zmrazení platov poslancov 23.10.2018 podporili nie len poslanci Sme rodina, ale aj všetci poslanci ĽSNS https://www.nrsr.sk/web/Default.aspx?sid=schodze%2Fhlasovanie%2Fhlasklub&ID=40869&fbclid=IwAR3x90ygq9WNRdyOLUK-DeGARvQbrvh4wUmqi-RGGg2kQNEbqz-u4laHmMU. OĽANO a Sme rodina , ako náhle sa stali vládnymi stranami, už takéto sociálne cítenie, ako mali vtedy, stratili.  Zabudli, ako sa vtedy nad prijatím zvýšenia platov poslancov o 1 500 eur rozčuľovali? Stojí si zato pripomenúť video s tým spojené https://www.youtube.com/watch?v=oaNllWIykrE  .

Rovnako je dobré si pripomenúť niektoré komentáre z tej doby https://www1.pluska.sk/rady-a-tipy/nehanbia-platy-poslancov-stupnu-1500-eur-bezni-ludia-dostanu-len-drobne .

Dnešné vyjadrenie pána predsedu NR SR B.Kollára ma doslova dostalo. On odmietnutie zníženia platov poslancov odôvodnil tým, že niektorí poslanci nemôžu mať znížené svoje 5 tisícové platy, lebo majú na to nastavené náklady, úvery, hypotéky, atď. a že by mali problém ich uhrádzať. Na dôvažok, že by tým spôsobili aj zníženie platov na nich nadväzujúcich, ako sú zrejme členovia vlády, prezidentka, sudcovia a prokurátori a pod. Už sa zrejme zabudlo na problémy v prokuratúre a súdnictve. Tie boli iba počas volebnej kampane. Už je znovu strach o ich príjmy.

Čo však tí obyčajní ľudia s platmi 500 až 1000 eur pri znížení, alebo strate príjmov, tí už problémy hradiť svoje náklady nemajú? Pán predseda tým stačí zariadiť iba odklad splátok úverov v bankách? Veď zariaďte odklady splátok úverov aj poslancom a na nich nadväzujúcim štátnym funkcionárom, keď je to také dobré.

No a vytvoriť fond, do ktorého sa budú skladať poslanci na milodary pre niektorých chudákov, tak to už je naozaj bieda. A to, že tí čo sú medzi nimi milionári, tam budú vkladať celý svoj plat, tak to nie je nič na oslavu.

V tejto súvislosti si pripomeňme koľko dostanú politické strany za voľby.

Celkove zo štátneho rozpočtu pritečie na kontá politických strán 74,2 milióna eur. OĽANO- 20,7 mil., SMER- 15,3mil.,Sme rodina- 7,2mil., ĽSNS- 7,05mil., SaS- 5,5mil., Za ľudí- 5,07mil., PS-Spolu- 4,3mil., KDH- 2,85mil., SNS- 1,95mil., a Dobrá voľba- 1,88mil eur. Väčšina z tých strán ani nemá štruktúry po Slovensku. Nemajú žiadnu prípravu svojich členov na prácu v politike. Peniaze používajú iba na reklamu, aby boli opäť zvolení do parlamentu. Potom tak vyzerá aj správa štátu, keď sa dostanú do riadiacich funkcií.

Čo tak namiesto používania týchto peňazí na oblbovanie voličov, ich konečne použiť užitočne na nákup ochranných pomôcok našim zdravotníkom a prostriedky pre testovanie a liečenie chorých.  

Viliam Oberhauser, KDŽP-Aliancia za Slovensko

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia