Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

F.Kulisev je Európskym profesionálnym fotografom roka v kategórii Dron

Horúce pramene Orakei Korako. Foto: Filip Kulisev

Porota FEP ocenila u neho tri fotografie, záber na troch vráskavcov dlhoplutvých na Antarktíde, horúce pramene Orakei Korako na Novom Zélande a pestrofarebné čínske údolie Luoxiagou.

Bratislava/Rím/Brusel 5. apríla (TASR) - Slovenský fotograf Filip Kulisev sa stal držiteľom zlatej kamery a Európskym profesionálnym fotografom roku 2020 v kategórii Dron (FEP European Drone Golden Camera Award). Stal sa držiteľom zlatej kamery po druhý raz vo svojej kariére, po prvý raz uspel v roku 2012 v kategórii Príroda.

"Od roku 2013 som nesúťažil, preto som veľmi rád, že som opäť uspel v konkurencii mnohých svetových fotografov. Moja radosť je o to väčšia, že išlo o anonymné hlasovanie a porota nevedela, koho sú fotografie, ktorým dala hlas. Následným spočítaním všetkých bodov to vyšlo na mňa," uviedol pre TASR Filip Kulisev. S dronmi fotografuje už niekoľko rokov. "Veľmi ma to baví, lebo prinášajú rôznorodé a fascinujúce pohľady na našu planétu. Je to veľmi perspektívny smer fotografického umenia," konštatoval slovenský fotograf, ktorý sa stal historicky prvým víťazom v tejto kategórii.
Vráskavce dlhoplutvé na Antarktíde.
Foto: Filip Kulisev


Porota Európskej federácie profesionálnych fotografov (FEP) ocenila u neho tri fotografie, záber na troch vráskavcov dlhoplutvých na Antarktíde, horúce pramene Orakei Korako na Novom Zélande a pestrofarebné čínske údolie Luoxiagou. Porotca súťaže a viceprezident Združenia nemeckých profesionálnych fotografov Bernd Gassner ocenil tvorbu Filipa Kuliseva slovami: "Je pre mňa vždy inšpiráciou. O svoju radosť z krajinnej fotografie sa dokáže podeliť s divákom. Pre mňa je jedným z velikánov našej branže."

Čínske údolie Luoxiagou.
Foto: Filip Kulisev

FEP združuje národné asociácie a prostredníctvom nich zastupuje viac ako 50.000 európskych profesionálnych fotografov. Slovensko zastupuje Asociácia profesionálnych fotografov SR.

Cestovateľ a fotograf Filip Kulisev, Master QEP, FBIPP, sa za uplynulé desaťročie prepracoval do svetovej špičky vo fotografovaní prírodných scenérií. Absolvoval dve stovky individuálnych výstav na Slovensku a po celom svete. Vydal desať kníh, ktoré ukazujú nádheru a rozmanitosť prírody a rozprávajú aj jeho príbehy z ciest. Získal najvyšší európsky titul Master QEP (Qualified European Professional Photographer) v kategórii príroda a zároveň aj najvyšší titul Fellowship od Britského inštitútu profesionálnych fotografov. Hľadá krásne a unikátne miesta na Zemi, ktoré prostredníctvom fotografií prináša všetkým milovníkom prírody na Slovensku aj vo svete.