Ak máte vytvorené konto prihláste sa, ak konto nemáte zaregistrujte sa
Anketa
Čo je pre vás pri nákupe potravín najdôležitejšie?
Cena
18%
Že sú vyrobené na Slovensku
31%
Známy pôvod - výrobca
41%
Blízkosť predajne
10%
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Magazín

Podbeľový med

rss

Ak zbierate bylinky, tak iste máte medzi nimi nejaké svoje obľúbené alebo také, ktoré rastú vo vašom blízkom okolí a ani jeden rok si ich nenecháte ujsť. Rovnako tak aj ja mám obľúbený podbeľ lekársky, na ktorý každoročne nedočkavo čakám. 

Podbeľ lekársky

Podbeľ lekársky je trvalá rastlina vysoká 2 až 15 cm. Žlté kvety rozkvitajú na jar za priaznivého slnečného počasia.Podbeľ často rastie vo veľkých skupinách a darí sa mu na poliach, strániach, brehoch vodných tokov, ako aj v príkopoch pozdĺž ciest. Pre jeho liečivé účinky sa podbeľ snažíme nazbierať v prostredí, kde je čo najmenej vplyvov znečistenia.

Ako podbeľ pomáha

Podbeľ lekársky je výborným liekom pri chrípke a nachladnutí. Pomáha pri kašli a preto, že prispieva k funkcii horných dýchacích ciest, je dobrý aj pre astmatikov. Vzhľadom na to, že podbeľ posilňuje imunitu, pomáha aj proti jarnej únave. Organizmus sa vďaka nemu stane odolnejším a vie sa lepšie brániť proti jarným virózam.

Podbeľový med

Napriek tomu, že podbeľový med nie je tak dobre známy ako púpavový, je oveľa zdravší. Samozrejme, med z podbeľu nie je v skutočnosti med. Nenazbierali ho včely a v podstate ide o podbeľový sirup z kvetov podbeľu väčšej či menšej hustoty podľa toho, ako sa podarí. Varený podbeľový med je zvyčajne hustejší, ale zároveň menej zdravý ako nevarený podbeľový med. Na nasledujúcich riadkoch prinášame recept na obe varianty.

Varený podbeľový med

Na varený podbeľový med potrebujeme cca 500 ks rozkvitnutých podbeľových kvetov, 1 kg kryštálového cukru, 1 až dva (chemicky neošetrené) citróny a 1 liter vody. Po nazbieraní dáme kvety podbeľu na plachtu, plech alebo čistý baliaci papier, aby z nich vyliezli všetky chrobáčiky. Následne ich vložíme do hrnca a zalejeme vriacou vodou. Pridáme citróny nakrájané na koliečka (ak máme chemicky neošetrené, dáme ich aj s kôrou, ak nie, najprv ich ošúpeme). Necháme 24 hodín odstáť pod pokrievkou. Scedíme cez sitko a následne cez hustejšie plátno do hrnca, v ktorom budeme med variť. Pridáme cukor a varíme. Čím dlhšie budeme med variť, tým viac nám zhustne. Ak ho budeme variť kratšie, bude mať hustotu sirupu. Odstavíme od varu a ihneď plníme do pohárov alebo fľaší, ktoré okamžite uzatvoríme. Užíva sa po lyžičkách alebo v čaji.

Nevarený podbeľový med

Nevarený podbeľový med je redší, ako varený. Konzistenciou pripomína skôr sirup. Pripravíme ho z 500 ks rozkvitnutých kvetov podbeľu (príp. môžeme zmiešať podbeľové kvety s listami v pomere 1:1), 1-2 kg kryštálového cukru a šťavy z 1 až 2 citrónov. Aj pri nevarenom mede z podbeľových kvetov ich najprv necháme na plachte, aby z nich vyliezli chrobáky. Medzitým si nasekáme alebo najemno nakrájame listy. Kvety s listami zmiešame dokopy. Do veľkého, 3 litrového, pohára postupne vrstvíme striedavo podbeľ (zmiešaný s listami) a cukor, ktorý vždy pokvapkáme šťavou citróna. Plný pohár uzavrieme tak, aby bol vrchnák vodeodolný. Pohár zabalíme do viacerých vrstiev bublinkovej fólie a zakopeme do zeme na približne 8 týždňov. Za ten čas dôjde v pohári ku kvasnému procesu. Po tomto čase pohár vykopeme, sirup scedíme - najprv cez sitko a potom cez hustejšie plátno. Uskladníme v chladničke, príp. mrazničke.

Na čo si dať pri podbeli pozor

Niektoré látky v podbeli môžu mať škodlivé účinky na pečeň, preto by sa nemal užívať dlhodobo. Maximálna doba užívania by nemala prekročiť 6 týždňov. V tehotenstve a pri kojení sa podbeľ neodporúča vôbec.

Fotogaléria

Komentáre

Hanka 30.4.2022, 11:19
Podběl je výborný a velmi pomáhá, zdá se mi ale, že je ho v poslední době vidět méně a méně. Já nedám dopustit na šípkový čaj, který je zdrojem mnoha vitamínů a tělo krásně nabudí, ale důležité pro mě je i to, v čem čaj vařím a z jakého hrníčku piji. Koupila jsem si konvici na čaj https://www.sklenenyshop.cz/sklenene-konvice/ a z ní mi čaje chutnají a vypadá hezky i když přijde návštěva.

Pridať komentár

Na stránke by som zmenil / chýba mi:
E-mail (nepovinný):
Odoslať dotaz