Tomáš Klus: Karanténa neumožňuje odovzdať sa vám inak, než po domácky

Pesničkár Tomáš Klus so svojou manželkou Tamarou vydali digitálne EP Pět pohromadě, na ktorom prinášajú päť nových piesní.

05.04.2020 12:00
Tomáš Klus Foto: ,
Český pesničkár Tomáš Klus.
debata

Dvojicu podľa vlastných slov veľmi teší spontánna vlna solidarity, a tak sa rozhodli finančný výťažok z predaja nahrávky venovať na zbierku Laskavost plodí laskavost Nadačného fondu pomoci a Nadácie Karla Janečka dostupnú na charitatívnej platforme znesnáze21.

Cena za Pět pohromadě bude na stránke českého Supraphonu ešte počas nasledujúcich 20 dní dobrovoľná, aby záujemcovia a záujemkyne motivovala k čiastkam, ktorými by chceli podporiť dobrovoľníkov v boji so šíriacim sa koronavírusom v Česku.

"Sú to také naše ‚príSpevky‘ k vlne solidarity a pospolitosti, ktorá nás zaliala ruka v ruke s ťažkou skúškou pandémie. Dotýkame sa v pesničkách tém, ktoré sú, verím, spoločným menovateľom väčšiny a ja osobne verím, že z celej situácie vyjdeme nielen múdrejší o to, ako poraziť neviditeľného nepriateľa, ale predovšetkým o to, že uvidíme veľa viditeľných priateľov a hrdinov v ľuďoch, o ktorých by sme to predtým vôbec nepovedali. Trebárs i sami v sebe. Či v nenávidenom susedovi, šéfovi s divnými názormi alebo pani predavačke z obchodu oproti. Veľmi dúfam, že naše pesničky urobia radosť doma a vďaka vašej láskavosti pomôžu tam, kde je to v tejto chvíli najviac potrebné,“ povedal Klus.

Popri speve zároveň na nahrávke s Tamarou hrajú na gitare a klavíri. Na piesni s názvom Covid sa podieľal aj basgitarista Jan Lstibůrek z Cílovej skupiny. „Neviem šiť, neviem tlačiť na 3D tlačiarni, neviem ani veľmi organizovať veci. Vlastne viem iba písať pesničky. Moje dievča začalo šiť, keby mala tlačiareň, tak tlačí a zorganizovala toho veľa i napriek tomu, že mi po ôsmich rokoch intenzívneho naliehania podľahla a nahrala so mnou platňu. Karanténne podmienky neumožňujú odovzdať sa vám inak, než po domácky, ale vzhľadom na to, čím sa snažíme prispieť do diskusie, to tak vlastne asi malo byť. Album sa volá Pět pohromadě, pretože tak sme a dúfame, že vám prinesie radosť a potešenie. Ďakujeme vám všetkým za to, ako dobre sa nám tú ťaživú situáciu darí spolu znášať. Kiež by sme sa takto dobre znášali i v stavoch bez tiaže,“ dodal známy pesničkár.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Klus