Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Pred 100 rokmi sa narodil A. Hailey, autor románov Hotel či Letisko

V roku 1920 sa narodil britsko-kanadský autor bestsellerov ARTHUR HAILEY. Študoval na Harvardskej univerzite. Daňový tlak ho donútil vysťahovať sa z Kanady a USA na Bahamy. Debutoval románom Let do nebezpečenstva. Po celom svete sa predalo 170 miliónov jeho kníh vo viac než 40 jazykoch. Zomrel 24.11.2004 na Bahamách. Archívna snímka. Foto: TASR/AP

Hailey bol známy tým, že každá z jeho kníh do najmenších podrobností popisovala profesné prostredie, v ktorom sa odohrával jej dej.

Bratislava 5. apríla (TASR) - Britsko-kanadský spisovateľ, autor viacerých bestsellerov Arthur Hailey, bol priekopníkom tzv. profesného románu. Pri písaní svojich diel vychádzal z dôkladného poznania prostredia, v ktorom sa odohrával dej jeho príbehov.

Od narodenia Arthura Haileyho, autora svetoznámych románov ako Hotel (1965), Letisko (Airport, 1968), Kolesá (Wheels, 1971), alebo Liek (Strong Medicine, 1984), uplynie v nedeľu 5. apríla 100 rokov.

Arthur Hailey sa narodil 5. apríla 1920 v britskom Lutone. Vyrastal v skromných pomeroch a pre nedostatok peňazí opustil školské lavice už ako štrnásťročný. Vedomosti si však dopĺňal vášnivým čítaním nielen beletrie, ale aj odborných kníh.

Počas druhej svetovej vojny slúžil ako pilot v letkách britských Kráľovských vzdušných síl (RAF), v ktorých pôsobil až do roku 1947, keď sa presťahoval do Toronta.

V roku 1952 získal kanadské občianstvo. Literatúre sa venoval len popri práci, živil sa totiž ako predavač vo firme obchodujúcej s nákladnými vozidlami. Po niekoľkých rokoch zamestnanie vo firme opustil a začal písať scenáre pre televíziu.

Po úspechu jeho televíznej hry Let do nebezpečenstva (Runway Zero-Eight) pre televíziu CBC sa v roku 1956 definitívne rozhodol pre spisovateľskú kariéru. Na základe hry napísal spoločne s Johnom Castlom v roku 1958 rovnomenný román, ktorý ocenili nielen čitatelia, ale aj literárna kritika.

Nasledujúcimi románmi ako Konečná diagnóza (The Final Diagnosis, 1959) a Hotel (1965) už Hailey nadobudol povesť autora bestsellerov.

Po veľkom úspechu oboch románov sa Hailey v roku 1969 presťahoval na Bahamy, kde sa usadil so svojou ženou Sheilou v rezidenčnom letovisku Lyford Cay na ostrove New Providence. Jeho manželka napísala o živote so slávnym spisovateľom v roku 1978 knihu s názvom Vzala som si bestsellera.

Hailey bol známy tým, že každá z jeho kníh do najmenších podrobností popisovala profesné prostredie, v ktorom sa odohrával jej dej. Tieto podrobnosti vychádzali z jeho dôkladných znalostí, ktoré získaval niekoľkomesačným štúdiom témy a prostredia daného románu. Výsledkom výskumu bol realizmus v jeho dielach, ktorým si získal milióny čitateľov na celom svete.

Okrem románov Hotel, Letisko, Kolesá či Liek napísal Hailey aj ďalšie svetoznáme prózy ako Peniaze (The Moneychangers, 1974), Preťaženie (Overload, 1979), Reportér (The Evening News, 1997), alebo Detektív (Detective, 1997).

Mnohé jeho knihy sa dostali na prvé miesto rebríčkov bestsellerov a viaceré diela tiež sfilmovali - samotné Letisko sa napríklad dočkalo štyroch rôznych spracovaní.

Arthur Hailey trpel v posledných rokoch života viacerými zdravotnými problémami. Zomrel 24. novembra 2004 na Bahamách vo veku 84 rokov.