blog

Slovenské knižnice ponúkajú program pre všetkých aj cez karanténu

sobota 4. apríla 2020 20:16
So 4.04. 2020 20:16

V tieto dni sú zatvorené nielen kníhkupectvá, ale aj knižnice. Nám, knihomoľom, teda neostáva veľa možností, kde by sme sa mohli prísť nadýchať knižnej atmosféry – samozrejme okrem vlastných domácich knižníc. Avšak mnohé verejné knižnice si pripravili pre svojich fanúšikov na sociálnych sieťach zaujímavý program a stojí za vašu pozornosť ;-)

V našich možnostiach nebolo v tejto chvíli zmapovať aktivity všetkých knižníc (veď na Slovensku ich máme niekoľko tisíc! :-)), avšak prinášame niekoľko príkladov naprieč celou krajinou:

 

1. Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove 

Máte radi výzvy? Tak vyskúšajte tú knižnú a zistite, že taká kniha dokáže napríklad aj predpovedať budúcnosť… Alebo vás bavia ručné práce? Nech sa páči – zapojte sa do tvorivých dielní a naučte sa vyzdobiť si veľkonočné vajíčko čipkou.


2. Knižnica pre mládež mesta Košice

Už ste s vašimi ratolesťami skúšali asi milión aktivít a dochádza vám inšpirácia? Môže vám bodnúť špeciálny „zábavný pracovný zošit“ zverejňovaný každý pondelok a piatok na tejto stránke. Jeden je venovaný Harrymu Potterovi!

3. Metská knižnica Bratislava

Pre seniorov každý utorok na tejto stránke pribudnú zaujímavé cvičenia na tréning pamäti. Ak máte vo svojom okolí starších ľudí, ktorí sú otvorení takýmto možnostiam, určite ich na to upozornite. Zároveň knižnica vie pomôcť aj na diaľku s vypracovaním rešerše literatúry pre vašu odbornú prácu.

 

4. Malokarpatská knižnica v Pezinku 

„Čítame pre malé deti, staršie deti, aj také skoro dospelé. A vlastne aj pre tie úplne dospelé deti. Dokonca sme oslovili všetkých známych, ktorí žijú v zahraničí, či by nám neposlali kúsok svojej domoviny. Pridali sa k nám prekladatelia. A tak na našom kanáli môžete počuť rozprávky po anglicky, po taliansky, po francúzsky, po španielsky, a najnovšie aj po maďarsky, nemecky, dokonca po čínsky a po japonsky!“ Aj takto sa vysporiadali so situáciou v Pezinku a vy môžete sledovať ich Youtube kanál z pohodlia domova.

 

5. Verejná knižnica Mikuláša Kováča v Banskej Bystrici

Opäť niečo pre deti (a aj rodičov :-)). Zapojte sa do súťaže „Čitkovo pátranie – v domácich knihovničkách“ a vytvorte spoločne vlastnú knižku. Okrem toho si tiež vypočujte jedno z rozprávkových čítaní priamo od knihovníkov pracujúcich v tejto knižnici. Čítajú každý deň o 10.00 hod. Tvorivosti toto obdobie praje – zapojte sa do Karantény ARS – súťaže o najkrajšiu karanténnu báseň. Deti sa zas môžu realizovať v 3. ročníku súťaže Banskobystrické pierko.

6. Krajská knižnica Ľudovíta Štúra vo Zvolene

Seniori to majú v tomto období obzvlášť náročné a je skvelé, že aj v tejto knižnici sa im venuje osobitná pozornosť: knihovníčka Zuzka pripravila sériu videí zameraných na tréning pamäti. Na Instagrame knižnice nájdete tiež osobné knižné tipy od ďalších knihovníčok zo Zvolena.

 

7. Krajská knižnica v Žiline

Aj na severe Slovenska sa môžu deti a mládež zapojiť do súťaže, ktorej cieľom je vytvoriť vlastnú knihu. Viac sa dozviete tu. A keďže tipov na dobrú knihu nikdy nie je dosť, tu vám napríklad Dominik odporučí Eragona 😉

 

8. Knižnica Jána Henkela v Levoči

Čítanie v pyžamkách je názov seriálu videí, ktoré pripravila levočská knižnica. Sledujte ich youtube kanál 🙂 A kto si chce oprášiť všeobecný knižný rozhľad, nech zas sleduje ich hlavolamy na Facebooku.

Viete o ďalšej knižnici, ktorá prináša v tomto období hodnotný obsah pre svojich fanúšikov? Dajte nám o nej vedieť do komentára pod tento článok a radi ju doplníme do zoznamu 🙂

Anna Porubcová

Články autora