Rodina 04. apríl 2020

Ako prežiť domáce vzdelávanie

Magdaléna Komiňáková
Ešte pred mesiacom sme ani netušili, ako sa situácia rodín radikálne zmení. Z rodičov sa stali učitelia.
Ešte pred mesiacom sme ani netušili, ako sa situácia rodín radikálne zmení. Z rodičov sa stali učitelia.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Magdaléna Komiňáková

Ako prežiť domáce vzdelávanie
FOTO TASR – Lukáš Grinaj

Z rodičov sa museli stať počas jednej noci učitelia. A nie hocijakí. Stali sa pedagógmi vlastných detí. A fakt, že ste doteraz zvládli výchovu, môže byť pre rodiča povzbudením. Učiť deti je krásne a vznešené poslanie. Teraz máme všetci príležitosť okúsiť strasti, ale aj veľké radosti, ktoré to so sebou prináša. 

Pred pár dňami ma trochu vydesilo, keď sa v médiách, ale aj v mojom bezprostrednom okolí začala pripúšťať možnosť, že domáca škola vôbec nemusí byť záležitosťou na dva-tri týždne. Dnes už vidíme, že je to tak. Netreba zotrvávať v panike. Tu je zopár rád, ako si to uľahčiť.

Prijať situáciu, v ktorej sa nachádzam

Aj tu platí tak ako v mnohých iných oblastiach: pokiaľ neprestanete so situáciou, v ktorej sa nachádzate, bojovať, nedokážete ju žiť naplno. Takže krokom číslo jedna by malo byť pozrieť sa na to tak, ako to je. Deti zažívajú neopakovateľné momenty. Mnohé z nich si budú pamätať do konca života. A rodičia jednoznačne tiež.

Ak sa dokážete postaviť do pozície učiteľa, dokážete svoje deti veľmi obohatiť a v pravom slova zmysle sa im dávať v novej oblasti.

Potrebná je príprava

Neviem si predstaviť učiteľa, ktorý by prišiel na hodinu nepripravený. Teda viem, ale nie je to ono. Ak je z vás teraz učiteľ, musíte sa tak aj správať. V praxi to znamená urobiť si prípravu. Nie je to náročné. Zaberie to len pár minút, ale budú to minúty, ktoré budú slúžiť vo váš prospech. Ak školský (pôvodný) učiteľ zasiela zadania na dennú prácu okolo ôsmej, nastavte si začiatok domácej výučby na neskôr, aby ste už mali prichystaný priestor, podklady a aby ste vedeli, čo sa idete s deťmi učiť. 

Staršie deti dokážu mnohé veci urobiť samostatne. Pomôžete im, ak aj im určíte začiatok domácej výuky a nezabudnete ich kontrolovať. Všetko primerane veku.

Škola má režim

Je dosť možné, že takáto domáca škola potrvá ešte dlho. Je teda nezmysel snažiť sa improvizovať okolo domáceho učenia každý deň nanovo. Je to nesmierne vyčerpávajúce. Každý žiak presne vie, kedy sa škola začína. Je užitočné, ak sa vám podarí nastaviť si aj fixný začiatok domácej školy. Napríklad každý deň o deviatej môžete zazvoniť na nejaký zvonček, ktorý doma máte. Pre deti je to signál, ktorý poznajú. V prvý deň sa zasmejú a prídu zo zvedavosti, ďalší deň to už budú očakávať. 

Domáca výučba je náročná, lebo mnohí rodičia majú naraz doma niekoľko detí. Základný predpoklad by mal byť, že všetci pracujeme súčasne, ale každý na svojej vopred zadanej úlohe. Ak máte predškolákov alebo škôlkarov, vytlačte im listy na vypracovanie. Nachystajte si ich aj viac. Zaručíte tým, že nebudú vyrušovať a nebudú mať pocit, že sú zrazu na druhej koľaji. Ak sa musíte naraz učiť s viacerými deťmi, je dobré naladiť si rozvrh tak, že keď má jeden matematiku, druhý má napríklad písanie. Nebudete sa navzájom vyrušovať. Takto fungovali školy, v ktorých sa učilo niekoľko ročníkov naraz v jednej triede.

Učiteľ v škole nevarí obed

Toto je asi najzákladnejšia vec. Musíte sa zmieriť s tým, že je potrebné byť pre deti na 100 percent k dispozícií počas doby, keď prebieha domáca výučba. Predstavte si učiteľa v zástere. No, nie je to ono! Obzvlášť, ak máte deti na prvom stupni. Mnohokrát im písanie, počítanie a čokoľvek ide oveľa rýchlejšie, ak ste pri nich. Vôbec tým nemyslím, že máte teraz počítať za ne. Skôr držať disciplínu, aby sa navzájom nerušili, nesnívali a vytrvalo pokračovali. 

Aj domáca škola potrebuje desiatu, ale nie hneď

Len čo sa deti posadia k učeniu, sú zrazu strašne hladné, smädné a aj cikať potrebujú. Všetko naraz. Toto by ste mali vyriešiť dopredu. Napríklad tým, že pár minút pred začiatkom domácej školy vyzvete deti, aby sa vycikali, napili a pripravili na to, že o pár minút začínate.  

Možno sa to bude zdať kruté, ak odporúčam, aby ste nepúšťali deti cikať, kým si nedokončia prácu na predmete, na ktorom práve pracujú. Alebo aspoň kým nedokončia konkrétne zadanie. V škole to bez problémov rešpektujú. Ponúkajte im vodu a desiatu medzi predmetmi. Budete postupovať podstatne rýchlejšie.

Najzložitejší bod na záver

Neprerušujte výučbu dlhými prestávkami na hranie. Podľa možností vysvetlite deťom, že hneď, ako sa školské povinnosti skončia, budú mať na hranie celý zvyšok dňa. Veľmi sa nám neosvedčilo nechať si nejaký predmet ešte na poobedie. Je to niečo, čo budú deti pred sebou tlačiť počas celého voľna. A aj vy na to budete musieť myslieť. Ak si povinnosti začiarknete ako vykonané počas doobedia, získate vy a aj vaše deti mnoho času na hru a ďalšie záujmové aktivity. 

Sú to vaše milované deti a preto platí, že všetko toto sú odporúčania, ako domácu výučbu uľahčiť a hlavne urýchliť. Vy musíte s citom a s osobitnou láskou pristupovať ku každému zo svojich detí. Poznáte ich tak, ako ich nepozná nikto iný na svete. A teraz máte krásnu príležitosť všetky tieto vedomosti o svojich deťoch zužitkovať a využiť na krásne ciele, akým je napríklad vzdelanie a výchova k skutočným hodnotám. 

Celé rodiny by v tomto čase ešte viac ako inokedy mali prežívať toto obdobie ako niečo kúzelné a obohacujúce. Dá sa to! Bonusom pri zavedení prísnejšieho režimu môže byť napríklad aj napredovanie v čnosti poslušnosti. 

Veľmi vám držím palce, aby ste sa dokázali naplno zhostiť svojej novej pozície. A možno aj s pomocou modlitby sa stať pedagógmi, ktorých si budú deti vážiť za láskavosť, ohľaduplnosť a múdrosť. 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia