Zosnulý Kobe Bryant sa dostane do basketbalovej Siene slávy

4. 4. 2020 |
 

Máme v tomto roku jeden z najsilnejších ročníkov, povedal ešte pred zverejnením všetkých mien Jerry Colangelo, šéf Siene slávy. 

Kobe Bryant. Foto: TASR/AP

Tragicky zosnulý Kobe Bryant, ale aj Tim Duncan a Kevin Garnett sú medzi deviatimi osobnosťami, ktoré v tomto roku rozšíria menoslov členov basketbalovej Siene slávy. Slávnostne ich do nej uvedú 29. augusta v jej sídle v americkom Springfielde.

Basketbalová sieň slávy a Bryant

"Kobeho si uctíme tak, ako si to zaslúži. Vďaka nemu, Timovi Duncanovi a Kevinovi Garnettovi máme v tomto roku jeden z najsilnejších ročníkov," povedal ešte pred zverejnením všetkých mien Jerry Colangelo, šéf Siene slávy. Tá nesie meno po zakladateľovi basketbalu Jamesovi Naismithovi a nominovať do nej možno hráča až tri roky po ukončení kariéry.

Päťnásobný víťaz NBA Bryant sa do Siene dostane in memoriam. Koncom januára zomrel vo veku 41 rokov pri nehode helikoptéry neďaleko Los Angeles spolu so svojou 13-ročnou dcérou a ďalšími siedmimi pasažiermi na palube. "Bol jeden z najväčších, ktorí kedy vstúpili na palubovky," píše sa v zdôvodnení jeho uvedenia medzi elitu. Celú svoju 20-ročnú kariéru v NBA odohral v drese Lakers.

 🛒

"Samozrejme, že by sme si želali, aby sme to mohli teraz osláviť spolu s ním," povedala počas vyhlasovania nových členov Siene slávy vo vysielaní televízie ESPN Bryantova manželka Vanessa. "Je to určite vrchol jeho kariéry v NBA. Sme na neho neuveriteľne hrdí."

Do Siene slávy aj legenda ženskej WNBA

Duncan rovnako strávil celú profiligovú kariéru v jednom tíme a so San Antoniom Spurs vybojoval takisto päť majstrovských titulov. Garnett získal do zbierky jediný prsteň za triumf v NBA, pôsobil v Minnesote, Bostone a Brooklyne. Je jediný hráč v histórii súťaže, ktorý má na konte aspoň 25.000 bodov, 10.000 doskokov, 5.000 aistencií, 1500 zblokovaných a 1500 získaných lôpt, pripomenula agentúra AP.

V Sieni slávy bude mať svoje miesto aj legenda ženskej WNBA a štvornásobná olympijská víťazka v drese USA Tamika Catchingsová, či niekdajší hráč a tréner s dvoma titulmi v NBA i s olympijským zlatom Rudy Tomjanovich. Ďalšími menami sú dlhoročná trénerka Baylorovej univerzity v Texase Kim Mulkeyová i tréneri z univerzitnej NCAA Barbara Stevensová a Eddie Sutton. Do Siene slávy uvedú aj bývalého generálneho sekretára Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA) Patricka Baumanna zo Švajčiarska.

 
ČO SA DEJE
  • Najnovšie
  • |
  • Mesiac
  • Týždeň
  • Celkovo