Vzťahy majiteľov nehnuteľností a nájomníkov v čase pandémie

27.03.2020, Katarína Dudáková | Správy z ekonomiky

Krajinám v strednej a vo východnej Európe, ktoré nemajú euro alebo naň nie sú naviazané, sa za február a marec 2020 oslabila hodnota ich meny zhruba o 10 percent. Výnimkou je len rumunský lei, ktorý najmä po zásahu centrálnej banky ochabol iba o 1 perc.

Väčšina prenájmov v strednej a vo východnej Európe (CEE) je denominovaná v eurách. Tento fakt môže znamenať ďalší tlak na nájomcov, predovšetkým ak ich príjmy sú niektorej miestnej mene (česká koruna, poľský zlotý, maďarský forint a nový rumunský lei).

Kancelarie-1-X.jpg

"Okrem nútených alebo dobrovoľných prevádzkových uzávierok pre maloobchod, reštaurácie, bary, zábava, ubytovacie zariadenia, kancelárie a niektoré výrobné závody, ktorých účelom je chrániť zdravie ľudí, sa prenajímatelia a nájomníci dostávajú do veľmi zložitej situácie. Pandémia a s ňou súvisiaci núdzový režim obmedzuje 'bežný biznis' mnohých jednotlivcov a firiem. Jedným zo spôsobov, ako v dlhodobom horizonte pomôcť chrániť naše záujmy, je preto dosiahnuť kompromis, v ktorom navzájom vyťažíme to najlepšie zo zlej situácie," hovorí Kevin Turpin, regionálny riaditeľ prieskumu pre strednú a východnú Európu v spoločnosti Colliers International.


Prázdne nehnuteľnosti nechce nik

Na jednej strane sa prenajímatelia, pravdaže, chcú dostať k nájomnému, aby si chránili investície. Na druhej strane nájomníkov trápi, čo bude s ich podnikmi a zamestnancami. Budúcnosť komerčných nehnuteľností, ktoré by zostali bez firiem, čo by ich obsadili, nie je lákavá pre nikoho.

Colliers-Covid-X.jpg

 Meny krajín strednej a východnej Európy a euro (v perc., medziročná zmena)


 

"Krajiny regiónu strednej a východnej Európy (CEE) pripravujú úľavy na splácanie pôžičiek a/alebo iné finančné opatrenia vrátane balíkov štátnej pomoci. Žiadna podpora však nebude zázračným liekom. Vidíme prvých prenajímateľov, ktorí zvažujú krátkodobé prázdniny na platenie prenájmu alebo ponúkajú zmluvné obdobia bez platenia nájomného (rent free), zvyčajne pridané ku koncu nájmu. Na oplátku očakávajú, že nájomníci predĺžia trvanie nájomného o takéto, prípadne dlhšie obdobie," komentuje Luke Dawson, riaditeľ a vedúci kapitálových trhov strednej a východnej Európy v Colliers.


Čaká sa na opatrenia vlády

Podľa riaditeľa Colliers International Richarda Urvaya hospodársky sektor s napätím očakáva zverejnenie ekonomických opatrení vlády, ktoré by mali zmierniť účinky krízy, hoci pravdepodobne len v krátkodobom horizonte. "Každá pozitívna správa teraz pomôže upokojiť náladu a sentiment v ekonomike. Nanešťastie sme zároveň v čase zmeny vládnej garnitúry. Zdá sa však, že nová vláda SR bude schopná dostatočne rýchlo reagovať na všetky problémy, ktoré prináša momentálny stav," dopĺňa R. Urvay.

Viac informácií Colliers International ponúka na svojej špecializovanej mikrostránke, ktorá poskytuje návody a odporúčania pre podnikanie počas globálnej pandémie Covid-19. Stránka sa pravidelne aktualizuje a poskytne informácie o kľúčových trendoch ovplyvňujúcich ekonomiky CEE, kapitálové trhy či trhy nehnuteľností v tomto bezprecedentnom čase.

Ilustračné foto: ABC-bývanie.sk

Graf: Oxford Economics

Podobné články