Dnes má meniny Jozef: Na Slovensku je viacero známych Jozefov

NETKY.SK • 19 Marec 2020, 18:08 • 2 min
Dnes má meniny Jozef: Na Slovensku je viacero známych Jozefov

Meno Jozef je z hebrejského Jóséph, čo znamená boh pridá, rozhojní. Na Slovensku máme viacero známych Jozefov.

slovakia

left justify in out

 

Patrí medzi veľmi obľúbené mená. Jeho nositeľmi boli napríklad popredný činiteľ slovenského národno-emancipačného hnutia, evanjelický farár Jozef Miloslav Hurban, katolícky kňaz, maliar, vynálezca a priekopník bezdrôtovej telegrafie Jozef Murgaš, dramatik, národný buditeľ a evanjelický kňaz Jozef Hollý, režisér, herec a divadelný pedagóg Jozef Budský, jazykovedec Jozef Mistrík, herec Jozef Kroner, horolezec Jozef Psotka, herec a divadelný režisér Jozef Bednárik a mnohí ďalších.

K menu sa viaže pranostika "Ak svätý Jozef kývne hlavou, ľady musia začať s plavbou do mora."
 

K známym Jozefom patria aj: Jozef Oklamčák, Jozef Pročko, Jozef Vajda či legendárny Jozef Golonka.

 

Jozef Oklamčák

Uznávaný odborník na ženskú krásu Jozef Oklamčák, ktorý ako prvý odštartoval novodobú tradíciu súťaži Miss v bývalom Československu v roku 1988 a ktorý je zakladateľ Miss Slovensko, ale i novodobej tradície slovenského Slávika tvrdí, že politika ho nikdy nezaujímala.

 

img

 

Jozef Oklamčák je známy svojou obľúbenou červenou farbou, no i tým, že sa rád zabáva. Plesovú sezónu si užil do sýtosti, takže je pravdepodobné, že oslávi aj svoje meniny. Okrem toho dostal nevšedný, no kvôli súčasnej situácii, potrebný darček.

 

Najväčšia kávová udalosť roka, taký je 1. Ples kávy

 

Jozef Oklamčák: Východniarsky ples opäť nesklamal

 

Najprestížnejšieho plesu na Slovensku sa okrem iných zúčastnil aj Jozef Oklamčák

 

 

Jozef Pročko

Snáď každý si pamätá Jozefa Pročka ako komika so svojou reláciou Jožo Pročko pokúša. V súčasnosti sa už venuje vážnejším veciam, a to po boku nového premiéra Igora Matoviča.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Jožo Pročko (@jprocko),

 

Jozef Golonka 

Jozef Golonka je bývalý slovenský hokejista, útočník a trenér, legendární československý reprezentant. Všetci ho poznáme ako vtipného človeka s dobrou náladou.

 

 

Jozef Vajda

Je slovenský divadelný, televízny, rozhlasový a dabingový herec. Stvárnil tiež postavu Wagnera v jeho najnovšom filme Sviňa. Úsmev na tvári mu nikdy nechýba. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona