Oteplenie šíreniu nákazy nepomôže, tvrdia americkí vedci

NETKY.SK • 11 Marec 2020, 11:10 • 2 min
Oteplenie šíreniu nákazy nepomôže, tvrdia americkí vedci

Šírenie nákazy novým typom koronavírusu Sars-CoV-2 nezastavia zvyšujúce sa teploty a vírus na jar rozhodne nezmizne.

slovakia

left justify in out

Tvrdí to tím amerických vedcov v najčerstvejšej štúdii, píše server týždenníka Focus. Nabúravajú tak teóriu vedcov z virologického laboratória berlínskej nemocnice Charité, ktorí sú presvedčení o sezónnosti vírusu a jeho ústupu na jar.

 

Vrchol až v letných mesiacoch?

Podľa štúdie amerických vedcov nemožno hovoriť o ústupe nákazy so zvyšujúcimi sa teplotami. Svoje závery dokladajú simuláciou prenosu vírusu SARS CoV-2 do roku 2025, kedy sa šírenie nákazy s nárastom teplôt výrazne nespomalí.

 

"Z tejto štúdie vyplýva, že Američania počítajú s tým, že sa zrejme nevyhneme epidémiám napriek vyšším teplotám. To by znamenalo, že sezónny efekt nebude tak veľký, ako v prípade iných vírusových ochorení," reagoval na novú štúdiu Christian Drosten, riaditeľ inštitútu pre virológiu v berlínskej Charité.

 

 

Americkí virológovia v súvislosti so svojimi závermi očakávajú, že vrchol nákazy novým typom koronavírusu nastane až v letných mesiacoch. "Zo štúdie vyplýva, že medzi júnom a augustom by sme mali očakávať vrchol nákazy, potom by mal nastať ústup," zverejnil Drosten výsledky americkej štúdie.

 

Mladí budú imúnni

Drosten si ale stojí na svojich záveroch a predpokladá, že šírenie sa v dôsledku teplej sezóny spomalí: "Jar a vyššie teploty nám s vírusom pomôžu, nemôžete ale čakať, že sa vlna infekcií zastaví."

 

Súčasne počíta s tým, že sa mladšia populácia do leta "nakazí" a stane sa voči vírusu imúnna. Cieľom lekárov je, aby sa zabránilo šíreniu nákazy u starších osôb nad 65 rokov a ľudí, ktorí trpia chronickým ochorením. Tí sú podľa neho najohrozenejšími skupinami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona