Ibištek

Ibištek: Pestovanie, starostlivosť a liečivé účinky

Redakcia - 21. júna 2021 - 6621. zobrazení

Voňavý, elegantný, prispôsobivý, liečivý. To sú len niektoré zo zaužívaných prívlastkov, ktorými záhradkári charakterizujú ibištek. Obľúbený okrasný krík je totiž známy aj ďalšími charakteristikami, pre ktoré ho nájdeme v mnohých záhradách alebo interiéroch.

Ak by existoval rebríček najobľúbenejších kríkov, ibištek by v ňom určite obsadil jedno z popredných miest. Plnofarebné odtiene a všadeprítomná vôňa jeho kvetov je v kombinácii s liečivými účinkami a ľahkým spôsobom pestovania lákadlom pre všetkých, ktorí túžia po troche živej exotiky. Stačí uplatniť naše tipy spojené s pestovaním tejto rastliny a nechať ibištek, aby rozžiaril vašu záhradu alebo domácnosť.

Odkiaľ k nám ibištek prišiel?

Pôvod tejto rastliny je dobre známy. Napriek tomu, že výskyt niektorých druhov sa spája s inými oblasťami, najviac druhov rastie vo východnej Ázii. Z Číny a okolitých štátov sa do Európy dostali najmä odrody pestované ako izbové rastliny. Najľudnatejšia krajina sveta je však takisto domovom väčších druhov pestovaných na záhradách, ktoré majú u nás dlhoročnú pestovateľskú tradíciu. Ako okrasné kry sa v našich exteriéroch objavujú hlavne kvôli svojej povestnej odolnosti, dlhovekosti a nenáročnému spôsobu pestovania.

Ibištek

Ako ibištek vyzerá a čím je typický?

  • Ide o vyšší okrasný krík s typickým tropickým vzhľadom.
  • Pri pestovaní vonku môže dosiahnuť výšku okolo 2 metrov.
  • Pre ibištek sú typické veľké farebné kvety sýtych odtieňov.
  • Tvar kvetov je zvončekovitý, väčšinou bývajú svetlofialové.
  • Sfarbenie kvetov sa môže s pribúdajúcim vekom kríka meniť.
  • Tvar a veľkosť kvetov sa líši v závislosti od pestovaného druhu.

Niekoľko druhov na výber

Nielen veľkosť a sfarbenie kvetov, ale aj spôsob pestovania sa môže pri jednotlivých druhoch ibišteka líšiť. Tento okrasný ker je známy viacerými druhmi, pričom väčšina z nich má pôvod v Ázii. To dodáva ich vzhľadu patričný exotický nádych. V našich končinách sa najčastejšie pestuje ibištek sýrsky a ibištek čínsky známy aj ako čínska ruža. Kým prvý patrí medzi vyhľadávané okrasné kríky do exteriéru, ten druhý sa zvykne objavovať ako živá dekorácia v domácnostiach. Okrem uvedených druhov sa vďaka liečivým vlastnostiam čoraz častejšie pestuje aj ibištek jedlý.

Kde všade pestovať ibištek?

Každý z vyššie uvedených druhov sa dokázal veľmi rýchlo prispôsobiť tunajším podmienkam. Vďaka tomu môžete ibištek pestovať vonku na záhrade alebo vo vnútri bytu či domu. Vonku sa naplno prejaví ako solitér, ktorý bude vzbudzovať pozornosť, no okrasnú funkciu si splní aj ako súčasť živého plota. Izbové druhy sa pestujú samostatne, najčastejšie niekde v strede miestnosti, kde vynikne ich vyšší vzrast. K tomu je potrebné rastline dopriať optimálne podmienky a správnu opateru.

Ibištek

Podmienky na vysádzanie

Poloha

Pri výbere polohy je potrebné zohľadniť viacero faktorov. Okrem toho, že ibištek miluje svetlé miesta s dostatočnou intenzitou slnka, potrpí si aj na dostatok voľného miesta. Svetlo a voľnosť potrebujú záhradné aj izbové druhy. V prípade výsadby vonku v exteriéri ho zároveň chráňte pred prievanom.

Substrát

Pre zdravý rast ibišteka je kľúčová aj pôda plná živín. Vďaka dobrej odolnosti však prežije aj v chudobnejších pôdach. Tie ale brzdia jeho rast. Konkrétny typ substrátu nie je rozhodujúci. Pôda však musí byť čo najviac priepustná a jej pH by malo dosahovať úroveň od 5,5 do 7.

Výsadba

Pri pestovaní ibišteka vonku na záhrade vsádzajte na jarnú výsadbu. Urobiť tak môžete pár dní po odznení posledných mrazov. Pri interiérovom pestovaní sa môže vysádzať aj na jeseň. Túto prácu si ale nenechajte na koniec jesenného obdobia. Ker sa najlepšie uchytí, ak bude mať prvé dni po výsadbe o niečo viac tepla a denného svetla.

Ibištek

Ako sa o ibištek postarať?

V oboch prípadoch je dôležité dodržiavať pravidelnú zálievku a rastline dopĺňať živiny. Potrebný bude aj občasný zostrih, ktorým ker udržíte v lepšej kondícii a zabezpečíte mu krajší vzhľad.

Zálievka

S polievaním to nepreháňajte. Inak vám ibištek začne plesnivieť alebo mu začnú hniť korienky. Intenzívnejšia zálievka je potrebná len po výsadbe mladých kríkov. Tie staršie si dokážu udržať vlahu pomerne dlhší čas, takže polievať ich stačí raz za týždeň, niekedy až po dvoch týždňoch. Polieva sa vždy ku koreňom, najlepšie odstátou alebo dažďovou vodou.

Hnojenie

Občasné hnojenie má význam kvôli dopĺňaniu všetkých potrebných živín, ktoré kríku pomôžu s rýchlejším rastom. Po aplikovaní správneho organického hnojiva na okrasné kry zároveň zvýšite jeho odolnosť. Hnojiť sa odporúča raz až dvakrát za rok, ideálne vždy pred koncom leta. Platí to hlavne pri odrodách pestovaných vonku na záhrade, ktoré budú vďaka pravidelnej dávke hnojiva lepšie pripravené na zimu.

Strihanie

Súčasťou starostlivosti o ibištek je aj pravidelné zastrihávanie. Skorý jarný rez má ozdravný efekt, v rámci ktorého z kríka odstránite suché a poškodené konáriky. Zároveň ním ibištek tvarujete, aby bol po jarnom prebudení krajšie upravený a pripravený na leto. Po odkvitnutí môžete pristúpiť k druhému strihu, ktorý prebieha na jeseň. Jeho úlohou je príprava kríka na zimu. Výsledkom tohto jesenného rezu je aj stimulácia ďalšieho rastu.

Hibiscus

Ibištek má aj liečivé účinky

Vďaka pozornej starostlivosti so všetkým, čo k tomu patrí, sa ibištek nestane iba elegantným spestrením domácnosti alebo záhrady. Niektoré druhy vám prinesú aj značný praktický osoh. Týka sa to odrôd, ktorých kvety obsahujú liečivé látky. Tie sa dajú spracovať rôznymi spôsobmi. Obľúbený je napríklad liečivý ibištekový čaj alebo sladký ibištekový sirup, ktorý sa môže okrem priaznivých účinkov na ľudský organizmus pochváliť aj lahodnou chuťou.

Zloženie liečivých látok

  • Viaceré flavonoidy.
  • Množstvo vitamínu C.
  • Rôzne minerálne látky.
  • Kyselina citrónová.
  • Vzácna kyselina vínna.

Vybrané liečivé účinky

  • Zvyšuje obranyschopnosť organizmu.
  • Podporuje kardiovaskulárny systém.
  • Prispieva k pružnejšiemu stavu kostí.
  • U starších ľudí zlepšuje krvotvorbu.
  • Pôsobí ako veľmi účinný antioxidant.
  • Večerné popíjanie čaju upokojuje myseľ.

Ako vybrať a použiť postrek na burinu?

Viete, podľa čoho vyberať postrek na burinu? Aké postreky na burinu sú tie najúčinnejšie? Aké druhy postrekov na burinu poznáme?

Postrek na burinu

Užitočná rada na záver

Napriek bohatým liečivým účinkom ibištek nemusí pôsobiť priaznivo na každého. Platí to najmä v prípade konzumácie čaju, ktorého kyslejšia chuť môže byť problémom pre ľudí so zažívacími ťažkosťami. Jeho užívaniu v akýchkoľvek formách by sa mali vyhýbať aj ženy v prvých troch mesiacoch tehotenstva.

Autor textu: Róbert Bosák

  • Kategórie

Podobné články