Deti, teraz výnimočne – usaďte sa k počítaču. Nasleduje online čítanie.

Zuzana Fialová

Herečka Zuzana Fialová je známa tým, že si chráni svoje súkromie. Avšak teraz vás pozýva k sebe do obývačky. Každý večer o 19:30 sledujte jej Instagram a pripravte sa na príbehy o nebojácnej a silnej Pipi dlhej pančuche, ktorý je skvelým tipom pre deti.

Príbehy Pipi dlhej pančuchy. Zdroj: Instagram.com/zuzana_fialova_official

Robert Roth

Denník SME sa rozhodol pre spoluprácu s hercom SND. Podcast Dobré ráno teraz ozvláštnili o špeciálne vydanie aj pre deti, a to s podtitulom Rozprávky SME. Od štvrtka (20. marca) si môžu vypočuť rozprávky zo Zlatého fondu denníka SME. Každý deň prostredníctvom aplikácií Spotify, Apple podcasts a iných.

Zlatý fond denníka SME v podaní Roberta Rotha. Zdroj: spotify.com/Dobré ráno | Denný podcast denníka SME

Branislav Jobus

Jobusov Karantenníček, ako ho sám spisovateľ nazval, prebieha každý deň o 11:00 prostredníctvom livestreamu na Facebooku. Braňo Jobus číta rozprávky z jeho novej knihy Zvon, a to priamo zo svojej obývačky. Za normálnych okolností by svoju novú tvorbu predstavoval deťom osobne na školách alebo v knižniciach, no domáca karanténa všetko zmenila.

Rozprávky z novej knihy ZVON priamo od autora. Zdroj: facebook.com/Branislav Jobus

Michal Hvorecký 

Spisovateľ a prekladateľ na svojom facebookovom profile zverejnil video, ako číta deťom rozprávku. A to nie hocijakú, ale s názvom Princeznina Korona. Skvelý nápad, pútavý príbeh a deti sa hravou formou naučia, ako sa správať počas karantény.

Divadlo MaKiLe

Namiesto rozprávky v televízii pustite deťom Divadielko, ktoré pripravuje každé ráno divadlo MaKiLe. No a večer si môžu vypočuť Rozprávky pred spaním. Okrem livestreamu na Faceboooku je možnosť pozrieť si alebo vypočuť ich tvorbu aj na Youtube, kde postupne pridávajú všetky videá.

Divadlo Andreja Bagara v Nitre

Divadlo sa rozhodlo pre „cyklus čítaných rozprávok pre tých najmenších, aby im tieto dni plynuli veselšie“ od minulej nedele (15. marca). Pri mikrofóne sa zatiaľ striedajú herci DAB – Marián Viskup, Andrea Sabová a Eva Pavlíková. Deti sa môžu tešiť na klasické rozprávky ako Červená Čiapočka či O škaredom káčatku. Každý deň o 19:00 sú tu pre vás príbehy na ich Youtube kanáli, Facebooku alebo Instagrame.

Martinus

Manažment jednej z najväčších sietí kníhkupectiev na Slovensku sa v tomto nepriaznivom období tiež chytil iniciatívy, ako zabaviť deti počas karantény. Na svojom Youtube kanáli vytvorili sekciu Prečítam ti rozprávku. Každý večer vám priamo v obývačke prečíta rozprávku Kristína Tormová, Lujza Garajová Schrameková, Juraj Kemka, Katka Koščová alebo Juraj Hrčka.

CELÉ SLOVENSKO ČÍTA DEŤOM

Občianske združenie CELÉ SLOVENSKO ČÍTA DEŤOM sa tiež ocitlo v situácii, kedy nemôže cestovať po celom Slovensku a čítať priamo deťom.  ČÍTAME Z DOMU je ich iniciatíva, ako sprostredkovať tento projekt cez online platformu. Pri čítaní sa každý deň striedajú rôzni herci alebo ktokoľvek, kto má záujem. Videá sú dostupné aj na ich Youtube kanáli.

BONUS: RTVS

Reagujúc na uzavretie škôl zaviedla Dvojka reláciu Školský klub (Hodinka z triedy bez kriedy). Vysiela sa doobeda každý pracovný deň. Ich cieľom je zábavnou formou žiakov 1. stupňa niečo naučiť. Deti sa môžu zapájať do úloh a posielať odpovede na e-mail.

Slovenská televízia myslí aj na starších študentov. Trojka odvysielala filmové adaptácie diel povinnej literatúry, ako napr. Dobrodružstvo pri obžinkoch, Tri gaštanové kone alebo Peter a Lucia.

Budúci maturanti, nech sa páči! Povinná literatúra v HD kvalite. Zdroj: rtvs.sk/tv-program