04.04.2020 SPRÁVY

VIDEO: Štát pokračuje s testovaním Rómov. V sobotu odoberali vzorky v Smižanoch.

Foto: TASR

Obyvateľov marginalizovaných rómskych komunít začal štát s pomocou vojenských lekárov v piatok testovať na nový koronavírus v Jarovniciach v okrese Sabinov.

Ide o ľudí, ktorí sa vrátili zo zahraničia, ako aj tých, ktorí sa chceli dať otestovať dobrovoľne. Štát chce zistiť aktuálny stav a zamedziť šíreniu nového koronavírusu v lokalitách, kde žijú Rómovia.

"Tak, ako sa vracali mnohí ľudia do väčšinovej spoločnosti, ktorí pracovali v zahraničí, tak aj mnohí rómski obyvatelia pracovali v zahraničí a môžu so sebou priniesť vírus. Jeho šírenie v komunitách bude úplne odlišné ako vo väčšinovej spoločnosti. Kým vo väčšinovej spoločnosti nakazí jeden človek, ktorý je pozitívne testovaný, približne 1,6 človeka, v rómskych komunitách to šírenie bude oveľa rýchlejšie," uviedol expert OĽaNO na rómsku problematiku a člen ústredného krízového štábu Peter Pollák.

Tí, u ktorých sa nový koronavírus potvrdí, ostanú v karanténe. Rokuje sa so samosprávami, aby zriadili karanténne miesta. "V prípade, že nájdeme pozitívne testovaného, tak sa vrátime do lokality a budeme hľadať kontakty, aby sme mali nákazu čo najskôr pod kontrolou," vysvetlil Pollák. Doplnil, že v obciach, kde žijú Rómovia, je zložitejšie dodržiavať domácu karanténu, keďže na jednom mieste je vysoká koncentrácia ľudí.

Štát vytypoval 33 lokalít. V piatok sa testovalo v Jarovniciach. V sobotu už aj v Smižanoch či v Trebišove.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.