04.04.2020 SPRÁVY

VRANOV NAD TOPĽOU: Polovicu z narodených detí tvoria Rómovia. Mesto s tým problém nemá.

Podľa štatistík z pred desiatich rokov sa ročne narodilo vo Vranove nad Topľou spomedzi všetkých novorodencov len 10 percent rómskych detí. Dnes je ale situácia iná.

V nemocnici vo Vranove nad Topľou sa každý rok narodí do tisíc detí. Polovica z nich má rómsky pôvod. "Tento trend je spôsobený tým, že mnoho mladých rodín, ktoré sú z majoritnej komunity buď odišili za prácou alebo majú málo detí. Jedno až dve deti," povedal pre Gipsy Television primátor Vranova nad Topľou Ján Ragan.

Mesto tvrdí, že Rómovia do cudziny neodišli. To má byť dôvod, prečo má polovica z narodených detí rómsky pôvod. "Rómovia sú súčasťou nášho života. Sú to občania nášho mesta. Máme dostatočné kapacity škôl," povedal primátor Ján Ragan. 

V mesta Vranov nad Topľou žije podľa Atlasu rómskych komunít viac ako 22 tisíc ľudí. 10 percent z nich sú Rómovia, ktorí žijú v troch tamojších lokalitách. Medzi majoritou býva len 210 ľudí. Zvyšné dve tisícky žijú buď na okraji mesta alebo v rámci mesta.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.