VIDEO: Bratislavčanov vystrašili desivé zvuky - aj vy ste ich počuli?

4.4.2020

Zdroj: Google Maps

Páčil sa vám článok?

V období, keď je skoro každý doma a značné utlmená je aj bežná premávka, sme oveľa vnímavejší na všetko, čo tento zdanlivý pokoj v našom okolí naruší. Registrujeme húkanie sanitiek, ale aj hlasitejšie ruchy z ulice. To, čo včera z okien svojich domov počuli obyvatelia v Ružinove, niektoré citlivejšie povahy až vydesilo. Čo bolo príčinou dlhých a dosť hlučných zvukov?

"V piatok bolo okolo šiestej ráno počuť v okolí Lidla na Trenčianskej veľmi hlasný prerušovaný hluk, znelo to dosť desivo. Asi po 3 minútach to prestalo a potom o siedmej znova. Neviete prosím niekto, čo to bolo?" opýtala sa na stránke Ružinov náš každodenný pani Soňa. S podobnou skúsenosťou sa však na sociálnych sieťach podelili aj viacerí ďalší obyvatelia ostatných mestských častí Bratislavy, pričom niektorí sa pokúsili desivé zvuky zaznamenať aj na mobilné telefóny.

Znelo to takto:

Preľakla sa aj Nikola, ktorá sa na ten zvuk prebudila: "Potom som ešte zaspala a myslela som, že sa mi to len sníva. Bolo to naozaj ako z nejakého sci-fi filmu."

Pochopiteľne, že sa našli aj takí, ktorí si z toho robili žarty a v diskusii tvrdili ako napríklad Tóno: "Boli to trúby posledného súdu. Jazdci apokalypsy už vychádzajú z pekelných brán." 

Do zoznamu vtipkárov sa najskôr zaradil aj ružinovský starosta Martin Chren, keď najskôr k Soninmu statusu napísal: "V podjazde na Bajkalskej uviazol mamut a zúfalo hučal na celé sídlisko." Vzápätí však zvážnel a pridal vysvetlenie desivých zvukov z piatka: "Viete, čo naozaj vydáva tieto zvuky, z ktorých sa až “trasie zem” a zažívame ich raz - dvakrát do roka? V skutočnosti ich má na svedomí Bratislavská teplárenská, ide o vypúšťanie pary zo systému cez poistné ventily." 

Podobne vedeli vystrašiť obyvateľov širokého okolia aj zvuky idúce z rafinérie Slovnaft...

Hovorkyňa Bratislavskej teplárenskej Jarmila Galandáková však neskôr v stanovisku pre médiá upresnila, že úplne bežná situácia to v piatok nebola. „Zvuky súviseli s vypúšťaním pary, cez ochranné zariadenie (poistné ventily) technologického celku, z dôvodu výskytu softvérovej poruchy na regulačnej armatúre, ktorá sa svojvoľne otvorila. Uvedená ochrana na odpúšťanie prebytočnej pary v prípade poruchy regulačnej armatúry nám zabezpečuje, že ostatné technologické celky sú ochránené a zároveň je aj zabránené výpadku a odstaveniu zdroja na výrobu tepla. Preto aj v prípade odpúšťania prebytočnej pary cez poistné ventily, v prípade výskytu poruchy nedošlo k výpadku tepla a teplej vody a bola zabezpečená plynulá dodávka našim odberateľom v požadovanej kvalite." 

(ars)

Páčil sa vám článok?