Americký soulový spevák Bill Withers, ktorý je autorom známych skladieb ako Ain't No Sunshine, Lean On Me, Use Me, Lovely Day alebo Just the Two of Us, zomrel vo veku 81 rokov. V piatok to oznámila jeho rodina, ktorú citovala agentúra AP.

"Sme zničení stratou nášho milovaného a oddaného manžela a otca. Svojou poéziou a hudbou sa úprimne prihováral k ľuďom a navzájom ich spájal," uvádza sa vo vyhlásení rodiny. "V tomto ťažkom období sa modlíme, aby jeho hudba ponúkla pokoj a zábavu v období, keď ľudia držia spolu," píše sa ďalej vo vyhlásení.


Člen Rock'n'rollovej siene slávy, ktorý bol hudobne aktívny do polovice 80. rokov, zomrel ešte v pondelok v Los Angeles. Príčinou jeho úmrtia boli problémy so srdcom.

Bill Withers, vlastný menom William Harrison Withers Jr., bol soulovým spevákom, gitaristom a klaviristom. Vystupoval v období rokov 1970-1985, kedy nahral a vydal osem štúdiových albumov. Bol držiteľom troch cien Grammy, všetky získal v kategórii Najlepšia R&B pieseň za skladby Ain't No Sunshine, Just the Two of Us a Lean on Me. Prvá a posledná menovaná sú na zozname 500 najlepších piesní všetkých čias amerického hudobného časopisu Rolling Stone.

Známa je aj jeho skladba Lovely Day. Okrem nezabudnuteľného refrénu zaujímavá aj tým, že na originálnej nahrávke spevák na konci piesne (počas fade-outu) drží tón 18 sekúnd.


Pozrite si, ako spieval svoj najväčší hit so Steviem Wonderom a Johnom Legendom počas svojho uvedenia do Rock'n'rollovej siene slávy v roku 2015:



Zdroj: TASR (Hudba.sk edit)
Foto: AP Photo/Reed Saxon

Súvisiaci interpreti: Bill Withers