Cena ropy môže klesnúť pod 20 dolárov

03.04.2020 (16:45)

Ropa má za sebou najhorší začiatok roka v doterajšej histórii. Dôvodom je koronavírus. Cena ropy Brent klesla od začiatku roka o 65 percent. Len za marec predstavoval jej pokles až 54 percent. Cena sa tak usídlila na hodnote okolo 26 dolárov a pri rope WTI je to 22 dolárov.

Dôvodom poklesu cien je oslabenie dopytu po energiách z dôvodu koronavírusu. Ďalším významným dôvodom je cenová vojna medzi Saudskou Arábiou, Ruskom a USA. Súboj medzi nimi môže trvať aj niekoľko mesiacov. Záleží na ochote jednotlivých strán robiť kompromisy. Cieľom súperiacich štátov je úspešné ovládanie častí sveta a efektívne využitie vlastných výrobných kapacít s optimálnou cenovou hladinou.

Pre všetky krajiny, ktoré sa vojny zúčastňujú, je to však bolestivý fakt. Každý deň, kedy je cena ropy na svojich minimách, ich to stojí miliardy dolárov. Nie je ani tak otázka, ktorá z nich to vydrží ekonomicky. Skôr ide o taktický a politicko-diplomatický súboj s presahom do ekonomiky.

Vladimír Putin a Donald Trump, podporovaní známkami oživenia čínskej ekonomiky, už oznámili, že vedú spoločný dialóg a vyzývajú regulačné orgány k zníženiu produkcie ropy. Možné spojenie USA a Ruska preto môže byť v tejto vojne víťazným ťahom.

Na druhej strane, otvorená je aj otázka ďalšieho poklesu cien. Keď sa pozrieme do roku 2000, cena ropy vtedy predstavovala len 11 dolárov za barel. Aj dnes preto môžeme predpokladať, že krátkodobé poklesy môžu atakovať aj túto cenovú hladinu.

V súčasnej situácii, keď dopyt po rope v súvislosti s koronavírusom klesá a za predpokladu, že cenová vojna bude trvať niekoľko mesiacov, môžeme krátkodobo vidieť ešte výraznejší pokles cien. Nemyslím si však, že by sa mali dostať na menej ako desať dolárov.

Kým rekordne nízke ceny sú zlou správou pre producentov a spracovateľov ropy, sú skvelou novinkou pre motoristov. Ak budeme svedkami ďalších vyjednávaní a súboja o trhový podiel, dá sa predpokladať, že ceny pohonných hmôt budú ešte viac klesať. Aj na Slovensku teda môžeme z cenovej vojny o ropu ťažiť v podobne ďalšieho poklesu cien benzínu a nafty.
 
Zdroj: Saxo Bank, Foto: Ivan Sedlák