Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V dobrom aj v zlom. A čo v korone?

.martin Vančo .slovensko

Domáca karanténa vyvoláva v domácnostiach nové napätie a konflikty.

V dobrom aj v zlom. A čo v korone?  zdroj: pexels

po tom, ako sa v čínskych mestách začali uvoľňovať karanténne opatrenia a ľudia mohli začať slobodnejšie vychádzať von, miestne úrady zo všetkých kútov krajiny začali hlásiť rekordný počet žiadostí o rozvod. V niektorých provinciách sa na príslušných úradoch podľa čínskych médií tvoria rady a úradníci nestíhajú spracovávať denný nával nových žiadostí. 

V Číne stačili dva mesiace domácej karantény na to, aby slová „v dobrom aj v zlom“ stratili na svojom pôvodnom význame.

Problém je, že zatiaľ nemáme okrem anekdot z Číny žiadne konkrétne štatistiky alebo štúdie, ktoré by nárast rozvodovosti dokázali lepšie vysvetliť. 

Psychológovia pripúšťajú, že dlhodobá izolácia môže spôsobiť nárast napätia v partnerských vzťahoch. Páry sa náhle nemajú kam skryť pred problémami, ktoré vo vzťahoch doposiaľ ignorovali. To vedie k eskalácii konfliktov. 

Podobná situácia sa môže už teraz diať aj na Slovensku. Po tom, ako sa prevádzky a rôzne služby zavreli a kto mohol, začať pracovať z domu, ľudia trávia väčšinu svojho času v spoločnosti svojich najbližších rodinných príslušníkov. Niekto dobrovoľne dodržiava odporúčanie na domácu karanténu a niekto len jednoducho nemá kam ísť. Tento režim sa môže v najbližších týždňoch dokonca sprísniť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite