Prejsť na obsah

Mesto pozastavilo prijímanie poplatkov v košických školách, zápisy prváčikov prebehnú od 16. do 18. apríla cez internet

Po vyhlásení mimoriadnej situácie v súvislosti s koronavírusom sa začiatkom marca prerušilo vyučovanie na všetkých základných a materských školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice. Odvtedy je pozastavená aj činnosť školských klubov a centier voľného času.

V tejto súvislosti sa na návrh viceprimátorky mesta Košice Lucie Gurbáľovej (KDH) prijalo rozhodnutie, aby od 1. apríla bolo pozastavené prijímanie príspevkov od rodičov za pobyt dieťaťa v materskej škole, na činnosť školského klubu detí (družiny) a na krúžkovú činnosť centra voľného času.

„Uvedomujeme si, akým finančným ťažkostiam teraz čelia mnohé rodiny. Tieto ústretové kroky sme prijali preto, aby sme rodičov nemuseli v súčasnosti zaťažovať takýmto spôsobom. Zákonní zástupcovia detí a žiakov počas doby prerušenia školského vyučovania v školách a prevádzky školských zariadení tak nebudú uhrádzať žiadne poplatky. Prípadné preplatky im budú vyúčtované a vrátené po skončení školského roka, o bližších detailoch ešte budeme rodičov informovať,“ uviedla viceprimátorka.

Rodičia aj deti sa na zápisoch nemôžu zúčastniť 

Začiatok apríla je však tradične aj časom, počas ktorého prebiehajú zápisy prvákov do základných škôl. Kvôli známym skutočnostiam sa však zápisy budú konať úplne inak ako sme boli doteraz zvyknutí. Uskutočnia sa elektronicky bez fyzickej prítomnosti rodičov a detí. 

„Vzhľadom na mimoriadnu situáciu po zvážení všetkých okolností a na základe odporúčania ministra školstva mesto Košice rozhodlo, že sa zápisy detí do základných škôl uskutočnia prevažne elektronicky. Prihlášky bude prijímať každá základná škola vo štvrtok 16. apríla a v piatok 17. apríla od 14.00 do 18.00 hod. a v sobotu 18. apríla 2020 od 8.00 do 12.00 hod. Ak forma elektronického zápisu z technického hľadiska nebude rodičom vyhovovať, každá základná škola umožní v danom termíne  prihlásiť svoje dieťa aj priamo v jej priestoroch. Bude to však bez osobnej prítomnosti detí s dôrazom na dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení, ktoré určí riaditeľ príslušnej školy,“ skonštatovala vedúca oddelenia školstva magistrátu mesta Košice Beáta Lopušniaková.

Každá základná škola zverejní na svojej webstránke elektronickú prihlášku s potrebnými informáciami. Pri zápise dieťaťa do 1. ročníka sa zisťujú osobné údaje ako je meno a priezvisko dieťaťa, dátum narodenia, rodné číslo, miesto narodenia, národnosť, štátne občianstvo, trvalé bydlisko dieťaťa, meno a priezvisko zákonných zástupcov, adresa zamestnávateľa a trvalé bydlisko zákonných zástupcov.

Overenie údajov poskytnutých zákonnými zástupcami sa uskutoční do dvoch týždňov od skončenia mimoriadneho prerušenia školského vyučovania.

Začiatkom mája sa uskutočnia aj zápisy do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice. Ich riaditelia ešte v priebehu februára a marca zverejnili miesto, termín a podmienky prijímania detí na svojej webstránke alebo budove. Termín podávania žiadostí o prijatie dieťaťa do materskej školy sa v súvislosti s mimoriadnou situáciou nemení.

Potvrdenie o zdravotnom stave budúceho škôlkára sa nateraz nebude vyžadovať

Dieťa sa do materskej školy prijíma na základe písomnej žiadosti zákonného zástupcu. Z dôvodu mimoriadnej situácie sa však potvrdenie o zdravotnom stave dieťaťa od všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorého súčasťou je aj údaj o povinnom očkovaní, nateraz nebude vyžadovať.

Rodičia alebo zákonní zástupcovia budú môcť svoje deti zapísať elektronicky, vyplnením tlačiva na webe príslušnej MŠ. Z dôvodu mimoriadnej situácie je možné prihlásiť dieťa aj žiadosťou podanou na pošte alebo vhodením obálky so žiadosťou do poštovej schránky na škole.

Bližšie informácie o zápisoch do základných a materských škôl a pozastavení prijímania poplatkov je možné získať nielen  priamo na školách, ale aj v informačnom centre mesta Košice na telefónnom čísle 055/6419 100, resp. e-maili pomoc@kosice.sk.