Denník N

V izolácii vám pomôže rozbitie jednotvárnosti, radí slovenská veliteľka simulovanej vesmírnej misie

Michaela Musilová sa pozerá na "Mars" počas simulovanej vesmírnej misie. Foto - archív M. M
Michaela Musilová sa pozerá na „Mars“ počas simulovanej vesmírnej misie. Foto – archív M. M

Týždne až mesiace v stiesnených priestoroch, kde každodenne stretávate tých istých ľudí. Reč by mohla byť o bežnej slovenskej domácnosti, ale aj pobyte vo vesmíre.

Situáciu počas pandémie ochorenia COVID-19 prirovnáva k simulácii vesmírnej misie astrobiologička Michaela Musilová.

Vedkyňa pôsobí ako riaditeľka stanice HI-SEAS na Havaji (z angl. Hawai’i Space Exploration Analog and Simulation).

Stanica, ktorú postavila NASA, slúži na výskum ľudských vzťahov a psychologických ťažkostí, ktorým budú čeliť astronauti počas dlhodobých vesmírnych misií, napríklad na Marse či Mesiaci.

Musilová je analógová astronautka, čo znamená, že vo vesmíre ešte nebola, no absolvovala desiatky simulovaných misií. V rámci nich navštívila najnehostinnejšie miesta planéty, ktoré ho čo najviac pripomínajú.

Cieľom výskumných pobytov na havajskej sopke či na základni uprostred púšte v Utahu je získať poznatky o dlhodobom pobyte vo vesmíre.

Manuály o tom, ako si vypestovať potravu na mieste, kde je aj interiér nehostinný, ako zmapovať lávové toky či v zdraví prežiť dlhodobú izoláciu, využijú v budúcnosti posádky astronautov, ktoré pôjdu do vesmíru naostro.

Pre väčšie dobro

„Väčšina misií, ktorých som sa zúčastnila či ktoré som ako veliteľka viedla, bola zameraná na to, ako budú ľudia zvládať dlhodobé vesmírne misie a ako vybrať správnu posádku, ktorá tie misie úspešne zvládne,“ hovorí vedkyňa.

„Izolácia prináša obrovské množstvo problémov najmä

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Vesmír

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie