Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Čo nájdete v Quarku 4/2020

VEDA NA DOSAH

Ilustračný obrázok: Quark 4/2020, Zdroj: Quark

Hlavná téma aprílového čísla Quarku je venovaná vírusom, ako aj aktuálnej situácii súvisiacej s koronavírusom.

Dvojitá hrozba

Chrípka je akútne respiračné ochorenie spôsobené vírusom chrípky. Vírus chrípky prvý raz izolovali v roku 1933 v Anglicku Wilson Smith, Patrick Playfair Laidlow a Christopher Andrews. V súčasnosti sú známe štyri typy vírusov chrípky: A, B, C a D. Najvariabilnejšie a pre ľudí najnebezpečnejšie sú vírusy chrípky typu A. Dôvody vyplývajú z charakteru vírusov, majú totiž genóm tvorený ôsmimi segmentmi vírusovej RNA a široké spektrum hostiteľov. Nimi sú ľudia a rôzne živočíchy, najmä vtáky a cicavce, napríklad prasatá, kone.

Nový koronavírus označený SARS-CoV-2 patrí do skupiny betakoronavírusov. Sú to vírusové častice s lipidickým obalom. V ňom sú vnorené povrchové glykoproteíny pripomínajúce slnečnú korónu, prostredníctvom ktorých sa vírus viaže na hostiteľskú bunku. Genóm je tvorený jednovláknovou RNA, na rozdiel od chrípkového genómu nie je segmentovaný. Podobne ako vírusy SARS-CoV a MERS-CoV preskočil SARS-CoV-2 medzidruhovú bariéru z pôvodného živočíšneho hostiteľa na človeka a začal sa šíriť medzi ľuďmi na rôznych kontinentoch.

Vesmírni hekeri

Pravdepodobnosť zneužitia komerčných vesmírnych satelitov významne zvyšuje skutočnosť, že v súčasnosti neexistujú spoločné pravidlá a normy kybernetickej bezpečnosti kozmických projektov.

Mesto moreplavcov

Cestovatelia alebo moreplavci mali v minulosti len málo možností získať potrebné údaje pre svoje expedície. Tesný vzťah dávnych hvezdárov a moreplavcov dokladajú mnohé pamiatky v portugalskej metropole Lisabon.

Túlavé vlny

V minulosti námorníci často rozprávali, ako ich loď z ničoho nič narazila na obrovskú, aspoň 15-metrovú vlnu. Ukazuje sa, že takéto a podobné tvrdenia nemuseli byť výplodom fantázie či námorníckeho rumu.

Z bambusu ihličnan, Pekelne rýchle oko, Z jednej sú dve, Teplo videné ňufákom, Odhalené tajomstvo, Inteligentný plavčík, Potvrdený impakt?, Kľúč k diamantom, Zaplnená medzera, Vegetarián – záchranca, Rekordná explózia, Život bez kyslíka. To je výber ďalších tém, ktoré nájdete v rubrike Magazín. Samozrejme, aj v aprílovom čísle Quarku sa môžete otestovať a precvičiť si mozgové bunky vďaka zaujímavým úlohám.

Výber článkov v aprílovom čísle časopisu Quark

Pozemšťan v kozme

S nárastom dlhodobých pobytov vo vesmíre zákonite pribúdajú aj výskumy zamerané na pôsobenie dlhotrvajúceho pobytu v kozme na ľudské telo a psychiku kozmonauta.

Digitálna starostlivosť

Nový softvér AdBiAn, ktorý vyvinuli brnianski arboristi v spolupráci s IT odborníkmi, vytvorí 3D model stromu, na ktorom je možné testovať jeho stabilitu v najslabších bodoch.

Prežijú bez nás?

O monitoringu nemanažovaných včelstiev na Slovensku sme sa rozprávali s Milanom Kodríkom a Matúšom Pavlem z Technickej univerzity vo Zvolene.

Satelitný smog prekáža výskumu

Astronómovia sa obávajú vplyvu satelitných megazoskupení na vedecký výskum. Dali preto vypracovať štúdiu, ktorá má pomôcť pochopiť vplyv zoskupení družíc na astronomické pozorovania.

Pastelová jemnosť

Ružová farba vznikajúca zmiešaním bielej a červenej sa v literatúre spomína už od dávnych vekov. V Homérovom diele Odyssea sa popisuje ružový úsvit, farba odvodená od kvetu ruže.

Keď makchia zahýri farbami

Mnoho návštevníkov Stredomoria si neuvedomuje, že stromy a kry či vždyzelené dreviny s tvrdými listami v blízkom okolí pláží sú náhradou pôvodnej rastlinnej pokrývky, ktorú človek menil svojou činnosťou v priebehu najmenej 8 000 rokov.

Pomenovaný po plaste

Eurythenes plasticus. Tak znie názov nového druhu morského kôrovca, v tele ktorého vedci našli plasty. Živočícha objavili v Mariánskej priekope, v hĺbke takmer 7 000 metrov.

Načo sú nám integrály?

Ako vieme, objem kvádra vypočítame podľa jednoduchého vzorca V = a · b · c, teda súčinom dĺžok jeho troch strán. Keď sa však pozrieme na vzorec pre výpočet objemu gule V = 4/3 · π · r3, zistíme, že jeho odvodenie je už náročnejšie. Ako tento výpočet vznikol?

Novinky autosalónu, ktorý sa nekonal

Mal to byť jubilejný 90. ročník najprestížnejšej jarnej prehliadky automobilov. Ženevský autosalón, oficiálne Geneva International Motor Show, však zmaril SARS-CoV-2.

Šanca pre Benátky

Benátky nepotrebujú, aby sa pre ne Jadranské more rozostupovalo ako Červené more v biblickom príbehu o Mojžišovi. Obyvateľov mesta má pred vysokou vodou ochrániť systém pohyblivých sklápacích protipovodňových brán nazvaný MOSE.

Konštantnosť konštánt

Fyzika má pevné základy a len tak ju niečo nerozhodí. Lenže keď niečo funguje priveľmi dlho a priveľmi dobre, prirodzene, začnú sa v tom hľadať chyby.

Rituálne pohreby neandertálcov

Nový objav kostry človeka neandertálskeho v irackej jaskyni Šanidar podporuje existenciu

pohrebných rituálov týchto našich príbuzných.

Ilustračný obrázok: titulka Quark 4/2020, Zdroj: Quark

Nové vydanie časopisu Quark nájdete v novinových stánkoch od 1. februára 2020Želáte si dostávať časopis každý mesiac priamo do vašej poštovej schránky? Objednajte si zvýhodnené predplatné na www.quark.sk/predplatne/.

Zdroj: Quark

 

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky