Mala to byť pesnička o astmatickom záchvate a lete bez lásky, skladba Tristan a Izolda od Katarzie však v období koronavírusu pôsobí ako reflexia najaktuálnejšieho diania okolo nás. Panika, strach, des - tieto slová nájdete v novom singli slovenskej speváčky, skladateľky a producentky, ktorá v jedno skoré ráno musela bezodkladne vyhľadať lekársku pomoc.

Pieseň s názvom Tristan a Izolda nadväzuje na pilotný singel Samota mi nevadí, ktorý Katarzia spolu s videoklipom zverejnila minulý týždeň. "Text vznikol po tom, ako som sa v noci sama dusila kvôli astme. Bolo to také intenzívne, že som potrebovala vedieť, čo sa deje. Tak som sa o štvrtej ráno odviezla na pohotovosť," hovorí hudobníčka o naliehavej skladbe z nemocničného prostredia. Skladba, v ktorej sa snúbia klavír, gitara a živá rytmika s elektronickou produkciou a efektom auto-tune, je druhou zverejnenou ukážkou z jej štvrtého albumu Celibát, ktorý vyjde už o dva týždne.


Obe piesne, ktorými Katarzia ohlasuje nový album, akoby vznikali v posledných týždňoch. Katarzia má očividne schopnosť trafiť sa témou svojich textov do súčasnej situácie. Neplánovane sa jej to podarilo už s predchádzajúcim albumom Antigona (2018), ktorý príbehom o mladom človeku umierajúcom pre pravdu získal v kontexte vtedajších udalostí na Slovensku úplne iný význam. "Je to zaujímavé, ako do seba opäť všetko zapadá. Možno je to kolektívnym vedomím. Veciam, ktoré som predtým prežívala s pocitom samoty, teraz čelíme všetci," dodáva.

Veľký podiel na výslednej podobe nového albumu Katarzie má opäť producent Jonatan Pastirčák (Pjoni/Isama Zing). Ten však nebol jediným, kto prispel k jedinečnému zvuku nahrávky. Ruku k dielu pridali aj producenti Aid Kid, Oliver Torr, LVCIFER a Alexander Vincent. Vo dvoch skladbách hosťuje speváčka a skladateľka Ela Tolstová (Tolstoys), do jednej piesne vokálom prispel český herec Cyril Dobrý a svoje party v pražskom štúdiu Faust Records nahrali hudobníci z Katarziinej kapely Albert Romanutti (klavír), Vladko Mikláš (gitara), Oliver Lipenský (bicie) a Lukáš Mutňanský (basgitara). Na mixe sa spoločne s Jonatánom Pastirčákom podieľal aj Tomáš Havlen, mastering mal na starosti Gaex.

Album Celibát obsahuje jedenásť skladieb a vyjde 17. apríla vo vydavateľstve Slnko Records na CD, LP aj v digitálnej forme. Turné, ktoré bolo pôvodne naplánované na apríl a máj, sa presúva na jeseň.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Alexander Čerevka z vydavateľstva Slnko Records. Tlačovú správu sme upravili a doplnili. Viac sa dozviete na oficiálnach stránkach www.facebook.com/katarziaprojekt a www.instagram.com/katarzia. 

Foto: shot.by.us

Súvisiaci interpreti: Katarzia