piatok 3. apríla 2020

Radíme: Ako byť šťastný (aj) počas pandémie


Odborníci na šťastie majú viacero receptov, ktoré je možné využívať nielen v nečase pandémie, ale pre ktoré si práve v týchto dňoch môžeme nájsť viac času. Karanténa môže byť našou cestou k sebe, blízkym a domovu, v ktorom trávime viac času. 

Nikola Kallová z Ústavu výskumu sociálnej komunikácie SAV odporúča pomáhať iným.  Prispievanie na charitu je vhodným spôsobom, ako nielen pomôcť slabším, znevýhodneným a ohrozeným, ale aj cítiť sa šťastnejšími. Internet ponúka dostatok charitatívnych organizácií, ktoré sú ochotné sprostredkovať našu pomoc. Pomôžme, darujme, prispejme a budeme odmenení.

Tí z nás, ktorí sú aj dnes obklopení hŕstkou blízkych ľudí, disponujú najvyššou hodnotou umožňujúcou ľudské šťastie. Práve teraz sa môžeme orientovať na skvalitnenie komunikácie a spoločné trávenie času. Výskumy v oblasti pozitívnej psychológie poukazujú, že obyčajný „list vďačnosti“ nás robí šťastnejšími.  Zamyslime sa nad tými, ktorým máme za čo poďakovať, urobme tak a budeme sa cítiť lepšie.

Záznam troch dobrých vecí, ktoré nás daný deň postretli, môže človeka priblížiť k uvedomeniu, vďačnosti, naplnenosti a radosti z bežnej reality. Tri dobré veci môžu znamenať veľké udalosti, a rovnako môžu byť symbolizované maličkosťami ako úsmev, priaznivé počasie či chutné jedlo. Rozvoj všímavosti (anglicky mindfulness) moderná psychológia tiež často spája s cestou za šťastím, pričom radí, že dopracovať sa k nej môžeme napríklad praktizovaním meditácie či jogy.

Ku šťastiu prispievajú aj rôzne produktívne aktivity. Mysliteľné aktivity pre nastávajúce dni sa však neukrývajú vonku, ale v našich domácnostiach. Okrem pohybových, edukačných a umeleckých aktivít, domácich aj ručných prác a starostlivosti o domáce zvieratá sa môžeme angažovať vo zveľaďovaní domova – záhradkárčení, dekorácii, organizácii a zariaďovaní domácnosti.