Zamestnávateľ sa bude môcť rozhodnúť, že skráti pracovný týždeň. Alebo môže poslať ľudí pracovať na home office, jednoducho im to jednostranne nariadi. Pokiaľ sú však títo v karanténe alebo poberajú doma ošetrovné, nemôžu ich vyhodiť zo zamestnania.

Toto je len pár z noviniek, novela Zákonníka práce ich ponúka oveľa viac. Parlament včera novelu schválil.

Zmeny majú byť vyvážené

Rýchla doba vyžaduje rýchle riešenia. A práve tie mnohým podnikateľom i zamestnancom chýbali v predchádzajúcom Zákonníku práce. Novelu rezort práce považuje za vyváženú pre všetky strany.

„Mierne vyššia flexibilita nariaďovania pracovného času zo strany zamestnávateľa je vyvážená vyššou ochranou zamestnanca pred prepustením počas ošetrovania dieťaťa, či nárokom zamestnanca na prácu z domu,“ konštatuje Veronika Husárová, hovorkyňa rezortu.

Odborári však tvrdia, že zmeny spočiatku prebehli bez diskusií s nimi. Podľa Martiny Nemethovej, hovorkyňa Konfederácie odborových zväzov, požadovali zapojenie sociálnych partnerov – teda aj odbory – do komunikácie, diskusie a hľadania riešení.

„V novele Zákonníka práce sa nachádzali aj zmeny, ktoré hrubým spôsobom obmedzovali práva pracujúcich a odborov,“ dodala. Tie však napokon  z novely vypadli. Zdá sa však, že napokon odborári našli spoločnú reč na spoločných stretnutiach s ministrom práce Milanom Krajniakom a novelu parlament schválil.  

Viac flexibility do firiem

Úpravami v Zákonníku práce chcel rezort dopomôcť tomu, aby zamestnávatelia neboli nútení prepúšťať a mohli flexibilnejšie reagovať na stále vyvíjajúcu sa situáciu. „Zmenou, ktorá bude mať najväčšie dopady, je nastavenie náhrady mzdy pri prekážkach v práci zapríčinených pandémiou na 80 % priemernej mzdy zamestnanca,“ prezradila V. Husárová, hovorkyňa.

Ako vlastne bude tento systém fungovať? 

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa