Zlozvyky šoférov na cestách. Nájdete tam aj tie vaše?

Zdieľať
Woman's hands on car steering wheel
Foto: Getty Images

BRATISLAVA 2. apríla (Najky.sk) – Máte pri šoférovaní svoj obľúbený zlozvyk? Pozrite sa, ktoré sú tie najčastejšie a zvážte, či ten váš neohrozuje bezpečnosť na cestách.

Nedodržanie predpísanej rýchlosti, zabudnutý pás, ale aj líčenie sa za volantom sú časté zlozvyky šoférov či šofériek. Každý šofér má svoj osobný štýl riadenia a aspoň jeden malý zlozvyk. Ktoré sú tie najčastejšie?

Rýchlosť a pásy

Zdá sa, že najčastejším zlozvykom väčšiny šoférskej populácie je klasické nedodržanie rýchlosti. Či už z nedbanlivosti alebo naschvál, je to vážny dopravný priestupok, za ktorý sa rozdávajú mastné pokuty. Tú schytáte aj pri ležérnej jazde bez zapnutých bezpečnostných pásov. Zvlášť, ak pri vás v aute sedia deti. Vodiči, ktorí často nedodržiavajú odporúčanú rýchlosť vedia, že v prípade zavinenia dopravnej nehody im obyčajná poistka na auto stačiť nebude. Podobne aj nadávanie za volantom by sme mohli zaradiť na popredné priečky v rebríčku zlozvykov za volantom. Veď komu občas v hneve „neujde” šťavnatá nadávka?

Telefonovanie počas jazdy

Využívanie mobilného zariadenia počas šoférovania je obľúbenou aktivitou mnohých šoférov. Treba v tomto prípade upozorniť, že od januára je v platnosti novela zákona, podľa ktorej sa pokuta za telefonovanie v aute zdvojnásobila. Po novom zaplatíte na mieste 100 eur a v riadnom konaní až 200 eur. Platí to aj v prípade ľubovoľného využívania mobilných zariadení, prípadne tabletov počas jazdy.

Alkohol za volantom

Hoci na Slovensku je povolená nulová tolerancia alkoholu v krvi počas šoférovania, vodiči stále radi riskujú a za volant si sadajú pod jeho vplyvom. Mnohí pritom možno ani netušia, že im alkohol z krvi nestihol vyprchať, pretože jeho vplyv na sebe už necítia. Pri šoférovaní však akákoľvek prítomnosť promile v krvi zapríčiňuje zhoršené vnímanie a môže viesť k dopravnej nehode. Tomuto zlozvyku je skutočne dobré sa vyhnúť a viac ho nepestovať.

Líčenie sa a jedenie

Veľa vodičov ráno nestíha a namiesto pokojných raňajok v domácom prostredí, volí rýchlu voľbu jedenia počas jazdy. Nežnejšie pokolenie k tomuto zlozvyku následne zaradí aj líčenie sa počas zápchy, prípadne na červenej. Niekto si zvykne počas dlhšieho státia vyčistiť nechty, prípadne prečítať kúsok obľúbenej knihy. Fajčiari si samozrejme radi zapália cigaretu. Možno ani netušia, že v aute je jej škodlivý vplyv na zdravie omnoho výraznejší. Navyše, hoci sa to nezdá, samotné zapálenie cigarety trvá niekoľko sekúnd a vtedy je naša pozornosť znížená a zvýši sa riziko dopravnej nehody. Určite je dobré mať uzatvorené havarijné poistenie, ktoré zaručí, že vám v prípade škodovej udalosti poisťovňa škodu na vozidle vykompenzuje.

Ak vaše zlozvyky za volantom neovplyvňujú vašu bezpečnosť, pokojne si ich pestujte ďalej. V prípade tých vážnejších, ktoré môžu súvisieť aj s dopravnými nehodami, odporúčame sa s nimi popasovať a minimálne si uzatvoriť havarijné poistenie. Dá sa aj formou online.

Informačný servis

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom