Eurobondy, alebo smrť ECB: Taliansko, ako nočná mora zakladateľov eura

, Bloomberg;ČTK Foto:SITA/AP

Dvadsať rokov po zavedení eura sa jedna z hlavných obáv jeho zakladateľov zhmotňuje v tretej najväčšej ekonomike regiónu sužovanej koronovírusom. Pretrvávajúce podozrenie, že sa rozmarné požičiavanie, ku ktorému sa Taliansko uchýlilo, nakoniec stane problémom celej Európy, bolo v 90-tych rokoch nočnou morou predstaviteľov nemeckých finančných inštitúcií.

Talianska vláda premiéra Giuseppeho Conteho je pod tlakom krízy kvôli koronavírusu. Odstupuje od dekády prísne ohraničených deficitov a stratégiou krajiny pre budúcnosť sa stáva hromadenie dlhu, ktorý by sa tak mohol priblížiť k 150 % hrubého domáceho produktu. Alebo túto hranicu dokonca presiahnuť, napísala agentúra Bloomberg.

V konečnom dôsledku sú teraz talianske financie úplne závislé na tom, že Európska centrálna banka drží pod kontrolou náklady na úvery. Jediná realistická otázka, ktorú si medzitým môžu položiť predstavitelia Berlína, znie, ako štruktúru bude mať ďalšia finančná pomoc, pretože alternatívou k nej je zrútenie štátu v srdci menovej únie, čo by fatálne ohrozilo euro.

Hlavný problém predstavuje skutočnosť, že sa jednotlivým talianskym vládam síce darilo držať pod kontrolou rozpočtový deficit, ale žiadna z nich nedokázala zopakovať ekonomický zázrak z 60-tych rokov, a tým zraziť nahromadený deficit verejných financií.

Conte a jeho kolegovia pri hasení stavu zdravotnej núdze uvoľní ako ekonomickú pomoc najmenej 50 miliárd eur. Táto suma sa pripočíta k dlhu Talianska, ktorý už dosiahol približne 135 % HDP. Nemecko má dlh voči svojmu HDP zhruba polovičný. Ak Taliansko celý balík minie, rozpočtový deficit dosiahne päť percent HDP. To by bola najvyššia miera od roku 2009, kedy krajina čelila dopadom finančnej krízy, uviedol Pietro Reichlin, ktorý na rímskej súkromnej ​​univerzite Luissa prednáša ekonómiu. Taliansko ale zrejme minie ešte viac.

Kým Bloomberg odhaduje, že v prvom štvrťroku klesne HDP Taliansko o viac ako 6 %, americká banka Morgan Stanley očakáva, že sa v tomto období HDP krajiny medziročne zníži až o 19 % a v nasledujúcich troch mesiacoch až o 33 %.

Mário Centeno, šéf euroskupiny, ktorá združuje ministrov financií krajín eurozóny, uviedol, že krajiny eura vyjdú z krízy s oveľa vyššou úrovňou dlhu. Vlády podľa neho musia zabrániť tomu, aby táto skutočnosť viedla k fragmentácii menovej únie.

Európske krajiny prejavili istú vôľu Taliansku pomôcť, zrejme by schválili pomoc prostredníctvom záchranného fondu ESM s minimálnymi podmienkami. Európska centrálna banka medzitým zrušila limit pre nákup dlhopisov, ktorý si predtým stanovila na 750 miliárd eur, a získala tak silnú zbraň pre boj s krízou. Tieto kroky podčiarkujú fakt, že závislosť Talianska na pomoci zvonka v dohľadnom čase pretrvá. Uvedené opatrenia by pomohli utlmiť náklady Talianska a ostatných krajín na úvery. Výnosy desaťročných dlhopisov klesli na 1,5 %, zatiaľ čo začiatkom marca sa blížili k 3 %.

Podľa bývalého talianskeho premiéra Maria Montiho by skutočne pomohlo, keby sa najbohatší členovia eurozóny, ako sú Nemecko a Holandsko, zapojili do vydávania dlhopisov, aby chudobnejším krajinám počas náročného obdobia pomohli. "Musia si vybrať, či pripustia zrod eurobondu, alebo radšej smrť ECB," konštatoval Monti v televízii Sky TG24.

Osud Talianska bude so zvyškom Európy zrejme vždy previazaný, prijatie jednotnej meny tento fakt len ​​umocnilo. David Marsh vo svojej knihe The Euro, v ktorej vykreslil vznik eurozóny, píše, že postupom času členstvo krajín nadobudlo také nevyhnutnosti, že mu nemohli zabrániť žiadne pravidlá. "Vylúčiť Taliansko bolo z matematického hľadiska opodstatnené, ale politicky nemožné," napísal.

Súvisiace články

Aktuálne správy