Ste ochotní si priplatiť? Na trhu je nedostatok najžiadanejšej formy zlata

, Bloomberg;ČTK Foto: getty images

Keď sa ľudia obávajú o budúcnosť, vyhľadávajú zlato, aby ochránili svoje úspory. Niektorí obchodníci zúfalo kontaktujú klientov, aby zistili, či niekto nie je ochotný predať svoje zlaté zliatky a mince, a ponúkajú nezvyklé prémie v porovnaní s cenou na promptnom trhu. Iní snahu o obchody vzdali. Informuje agentúra Bloomberg.

Rast dopytu a ťažkosti spôsobené krízou kvôli šíreniu koronavírusu spôsobili, že na trhu je aktuálne nedostatok malých zlatých tehál a mincí, ktoré sú u spotrebiteľov najobľúbenejšie. Tí, ktorým sa podarí dostať sa k tomuto kovu, musia zaplatiť výrazne viac, než je súčasná cena za trojskú uncu na finančných trhoch v Londýne alebo New Yorku. "Ľudia chcú zlato nakupovať, nie predávať," hovorí zakladateľ firmy obchodujúcej so zlatom GoldCore Mark O'Byrne. "Máme na čakacej listine kupca a rozoslali sme e-maily našim klientom, aby sme zistili, kto si želá predať svoje zlato. V tejto chvíli sú tu len jeden až dvaja predajcovia na 99 kupujúcich."

Práve veľkosť je hlavným dôvodom problému. Vo finančných centrách, ako je napríklad Londýn, je zlata dostatok. Banky a ďalší inštitucionálni investori obvykle používajú veľké, 400 uncové (12,44 kg) tehly. To ale nie je praktické pre obyčajných ľudí, ktorí nechcú zaplatiť viac ako 600 000 dolárov za kus. Namiesto toho drobní investori dávajú prednosť kilovým tehlám, jednouncovým zliatkom, alebo minciam či niečomu ešte menšiemu.

Tieto menšie položky je ťažké nájsť z niekoľkých dôvodov. Po prvé je to prudký rast dopytu. Je tu však aj tlak na strane dodávok, pretože niektoré spracovateľské závody a mincovne zastavili prevádzku či obmedzili produkciu kvôli zákazom vychádzania, prerušená  bola aj doprava.

Prirážky na maloobchodnom trhu teraz zažívajú úplnou explózii, uviedol generálny riaditeľ nemeckého predajcu drahých kovov Degussa, Markus Krall. Priemerná cena v obchodoch je zhruba o desať až 15 percent vyššia ako cena na promptnom trhu. Krall hovorí, že niečo také ešte nezažil. Dopyt je tiež na najvyššej úrovni, akú pamätá.

Súvisiace články

Aktuálne správy