Výživná fazuľová polievka s klobásou a rezancami. Chutný RECEPT

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tradičná fazuľová polievka, akú robievali naše staré mamy. Nefalšovaná a výdatná – s klobáskou, rezancami, takže zasýti a verte, že bude chutiť deťom a najmä chlapom 🙂 Fazuľová polievka sa dá variť na mnoho spôsobov. So zeleninou alebo bez nej, s údeným mäskom, či klobásou. So zápražkou, rezancami, mrveničkou. Načerveno aj nabielo, čiže ako mliečna fazuľová polievka.
Túto klasickú verziu však milujeme všetci a nie je to nič zložité. Ani zdĺhavé.

Zdravá fazuľa
Fazuľa podporuje chudnutie, zlepšuje kondíciu, predlžuje aj život. Pomáha črevám a srdcu. Je to nutrične hodnotná strukovina, ktorá obsahuje viac látok nevyhnutných na správnu činnosť mozgu a reguláciu dôležitých životných funkcií.
Fazuľa je významným zdrojom bielkovín, čiže funguje aj ako náhrada mäsa. Obsahuje málo tuku. Nájdete v nej vitamíny skupiny B – dôsledkom ich nedostatku môžu byť depresie, pokles výkonnosti, citová labilita, poruchy spánku. Fazuľa je bohatým zdrojom vitamínov B1, B3 a B9.

Lekári odporúčajú zjesť 5 porcií strukovín za týždeň (1 porcia je cca 1/2 hrnčeka napríklad uvarenej fazule). K nej si vždy doprajte aj dostatok tekutín, pretože vláknina splní svoj účel iba pri dostatočnom pitnom režime.

 

Fazuľová polievka – recept

tradičná fazuľová polievkaMôžete použiť suchú fazuľu, ale tú treba vopred namočiť. Pokojne však využite fazuľu z konzervy, je rovnako chutná a výživná. Takáto polievka vás zasýti a dodá potrebné množstvo vitamínov, minerálov, stopových prvkov, aj vlákniny. Je bez cholesterolu, nejde do nej ani troška múky.

Suroviny

  • 300 g suchej bielej fazule | prípadne 3 malé konzervy fazule
  • 300 g koreňovej zeleniny
  • 300 g mäkkej klobásky
  • 50 g cibule
  • 2 bobkové listy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • čili
  • 2 lyžičky mletej červenej papriky
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • široké rezance
  • soľ a mleté čierne korenie

zdravé strukovinyPrečítajte si tiež
Máte problémy s trávením strukovín? 10 užitočných tipov

 

POSTUP

recept postupSuchú fazuľu teda namočte niekoľko hodín vopred. Z konzervy môžete dať priamo do hrnca. Varte ju v dva a pol litri osolenej vody s bobkovým listom, a to cca 20 minút.
Priebežne pridávajte na kúsky nakrájanú zeleninu a dovarte zo desať minút.

recept postupNa panvici si nasucho opražte na kolieska nakrájanú klobásku a keď pustí šťavu, vyberte ju a odložte nabok.

recept postupDo výpeku po klobáske vložte nasekanú cibuľku a cesnak, popražte. Pridajte papriku, premiešajte a vlejte do polievky.
Následne vložte do polievky kolieska klobásky, paradajkový pretlak, čili a napokon rezance. Tie si vopred uvarte, aby ste vedeli, koľko ich dáte do polievky (aby sa vám nestalo, že je polievka hlavne o rezancoch 🙂 )

recept postupPovarte ešte asi 10 minút, aby sa to všetko prepojilo a odstavte. Potom dochutíte soľou, korením a podávajte.
Dobrú chuť!

tradičná fazuľová polievka


Zdielať

About Author

Dana Bunová

Mám dlhoročné skúsenosti v marketingu na strane klienta, ako aj s prácou v reklamných agentúrach. Píšem o rôznych témach, oblastiach, ale najmä pre ženy.

Komentáre sú uzavreté.