BBSK odštartoval jarné rekonštrukcie ciest

Slávnostným odovzdaním staveniska na Sliači začala včera rekonštrukcia ciest v okrese Zvolen. Informuje o tom Banskobystrický samosprávny kraj na sociálnej sieti.

Zhotoviteľa, spoločnosť VIAKORP, s.r.o., vysúťažil Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) vlani, časť rekonštrukcií po kraji ukončili ešte v minulom roku, viaceré však budú pokračovať v jarných mesiacoch.

„Len v okrese Zvolen bude Banskobystrický kraj tento rok pokračovať v rekonštrukciách ciest v celkovej dĺžke takmer 6 kilometrov a v celkovej hodnote skoro 640-tisíc eur. Okrem cesty Sliač kúpele pôjde tiež o úseky cesty Sliač – Sielnica, Sliač – Lukavica – Dolná Mičiná a Ostrá Lúka – Bacúrov,“ povedal banskobystrický župan Ján Lunter.

VIAKORP bude pokračovať tiež v rekonštrukciách ciest v ďalších siedmich okresoch kraja (Banská Bystrica, Brezno, Detva, Žiar nad Hronom, Lučenec, Poltár, Rimavská Sobota) v celkovej hodnote približne päť miliónov eur.

Použijú unikátnu technológiu

Pri rekonštrukcii ciest na Sliači použije VIAKORP unikátnu technológiu, pri ktorej sa do asfaltového krytu pridávajú recyklované plasty. Ide o ekologické riešenie, ktoré navyše predlžuje životnosť nového krytu vozoviek. „Životnosť takýchto asfaltiek je dlhšia, ako pri bežných cestách. V zmesi sa nahrádza bežný bitumen v objeme 10 percent recyklovaným plastom, ktorý pochádza väčšinou z nerecyklovateľného plastového komunálneho a priemyselného odpadu. Pridávaním recyklovaných plastov do asfaltových ciest nezvyšujeme len kvalitu a životnosť takto zhotovených asfaltových povrchov, ale zároveň dokážeme zhodnotiť tiež plastový odpad, ktorý by inak skončil na skládkach, spaľovniach alebo v mori,“ povedal konateľ spoločnosti Ján Bohovic. Použitie tejto technológie si BBSK vyskúšal koncom roka 2018 neďaleko obce Tuhár v okrese Lučenec, kde sa povrch s prímesou plastov osvedčil. Išlo vtedy o krátky úsek, ktorý spoločnosť vyasfaltovala bezplatne. „Na komunikácii pri kúpeľoch Sliač sa nám podarilo zhodnotiť 7 ton plastového odpadu, čo sa rovná 1,5 miliónu plastových obalov, a ušetriť 13 ton oxidu uhličitého v ovzduší,“ doplnil Ján Bohovic.

Hneď v prvý aprílový deň si stavenisko mosta cez Hron na ceste III/2379 v Nemeckej prevzala spoločnosť SMS, a.s. Banská Bystrica. Tá tu zrealizuje rekonštrukciu v celkovej hodnote 840-tisíc eur. V priebehu roka budú prebiehať verejné obstarávania na rekonštrukcie ciest vo všetkých okresoch kraja za viac ako 28 miliónov eur, z eurofondov by kraj rád získal ďalších 30 miliónov eur na rekonštrukciu ciest II/529, III/2724 – Brezno Poltár a II/585 a II/591 v okresoch Detva, Veľký Krtíš, a Lučenec.

Opravujú aj napriek pandémii

„Napriek tomu, že dnes je fungovanie celého sveta poznačené pandémiou nového koronavírusu, je dôležité, aby si samosprávny kraj plnil všetky svoje úlohy aj v čase krízy čo najlepšie. Zabezpečenie dobrých ciest pre obyvateľov k týmto úlohám jednoznačne patrí,“ povedal župan Ján Lunter s tým, že mu záleží na tom, aby sa ekonomika v kraji udržala v chode, aby firmy nemuseli prepúšťať, ľudia si udržali prácu a mohli dôstojne žiť. „Ďakujem všetkým zodpovedným ľuďom, samosprávam a podnikateľom, ktorí sa snažia nájsť spôsoby a cesty, ako túto krízu prekonať. Spoločne to zvládneme,“ uzavrel banskobystrický župan.

Gemerland, Zdroj: BBSK

Zdieľajte článok

Pridaj komentár