Viaceré banky aj inštitúcie na ochranu spotrebiteľa na Slovensku upozorňujú klientov, že sa množia podvodné online obchody, ktoré ponúkajú ochranné rúška, respiračné masky či dezinfekčné prostriedky. Tovar zvyčajne nedodajú, prípadne dodajú neskoro a peniaze nevracajú.

O zvýšenom počte sťažností klientov, ktorí sa stali obeťou internetových podvodníkov, najnovšie hovorí Slovenská sporiteľňa. Spomína aj falošné e-shopy, hoci ich nekonkretizuje.

Podľa informácií TRENDU ide najmä o e-shopy huglo.sk a jeho sesterské weby monilo.sk a zozu.sk. Medzi čudnými webmi VÚB banka spomína aj getzor.sk. Tento finančný dom už začal blokovať transakcie kartou cez tieto falošné e-shopy. Robí aj iné preventívne opatrenia.

„Upozornili sme na podvod našu políciu a zahraničnú spoločnosť, ktorá poskytla e-shopom terminály pre platby s platobnými kartami, zatiaľ nemáme od nej odpoveď,“ informuje Dominik Miša, hovorca VÚB banky. Tento finančný dom upozornil na podvodné weby aj kartovú spoločnosť VISA a požiadal ju o spoluprácu a pozastavenie platieb týmto e-shopom.

Banka síce nevie zablokovať podozrivý e-shop, ale môže spraviť preventívne opatrenia. „Môžeme zaradiť obchodníka na black list, výsledkom čoho je zamietnutie platby na účet danému obchodníkovi,“ vysvetľuje Marta Cesnaková, hovorkyňa Slovenskej sporiteľne.

Počty sťažností rastú

Na online predajcu huglo.sk už v minulosti upozorňovala Slovenská obchodná inšpekcia. Tvrdila, že tento e-shop nedoručuje objednaný tovar. Nevracia späť peniaze, nedá sa s ním poriadne komunikovať a nereaguje na reklamácie. "Obchodná inšpekcia zatiaľ zaznamenala na huglo.sk desiatky podnetov,“ dodáva Danuša Krkošová, hovorkyňa SOI.

Podľa inšpekcie prevádzkovateľom tohto internetového obchodu je

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa