Denník N

M. Mignola: Drákula (Comicsový denník 9/2020)

„Povězte, doktore, jak vlastně Lucy zemřela? Musím to vědet! Byla mou nejdražší přítelkyní a nikdo mi to zatím neřekl. Trpěla hodně?“
„Ja… nejprve ano. Ale od chvíle, co jsme ji uřízli hlavu, probodli srdce kůlem a následně ji spálili… už odpočívá v pokoji.“

Väčšina z nás asi pozná Draculu nielen v podobe hrbatého holohlavého chlapíka, ale aj ako vznešené knieža s dosť divným účesom. V našich končinách to bude najmä vďaka Drakulovinám Leslieho Nielsena, ale ten pôvodný obraz treba, samozrejme, hľadať niekde úplne inde — u Francisa F. Coppolu a Garyho Oldmana. Ich filmové stvárnenie si budete pamätať najmä vďaka fenomenálnemu vizuálu, na ktorom sa, zhodou okolností, podieľal aj Mike Mignola — otec Hellboya.

Logicky tak dostal na starosť previesť pôvodný filmový scenár aj do comicsovej podoby. A vyšlo mu to perfektne, poviem vám. Všetky tie tiene, polorozpadnuté hrady, podivné príšery a charizmatické postavy pobehujúce po viktoriánskom Londýne sú presne to, čo sme si tak zamilovali na jeho neskorších dielach.

Obrovská výhoda tohto comicsu je, (paradoxne) že stojí na scenári, ktorý nenapísal Mignola. Badal som to už na sérii Ú.P.V.O., tu sa mi to len potvrdilo — Mike je výborný kreslič, vie navodiť tú správnu atmosféru, vzdať hold svojim hororovým ikonám a detailne si naštudovať mytológie naprieč celými dejinami, ale na dobrý výsledok potrebuje, aby mu so scenárom pomohol niekto iný.

V tomto prípade to bol Roy Thomas (to neviem, kto je) a výsledkom je svižný, atmosferický horor starého strihu stojaci na rokmi overenej knižnej klasike. Farebná paleta, kresba, dynamika, odkazy na film — to všetko vyšlo na jedničku. A Van Helsing je strašne cool.

Ak ste fanúšikovia Draculu, klasických hororov či Mignolu, je to jasná voľba.

M. Mignola: Drákula
ComicsCentrum, 2019
144 strán
*
90 %
.
Moje písačky a kresbičky môžete sledovať aj tu.

Teraz najčítanejšie