MojAndroid

Šírenie dezinformácií práve v tejto dobe je veľmi závažná hrozba. S týmto problémom bojuje aj komunikačná platforma WhatsApp, ktorá ich dokonca, ako sa ukazuje, nepriamo pomáha šíriť. Za všetkým pritom stojí pomerne štandardná funkcia, ktorú pravdepodobne využívate aj vy. Na tento problém upozornil web Androidcentral.

India je zasiahnutá najviac

WhatsApp má viac ako dve miliardy používateľov, pričom viac ako štvrtina z tohto objemu pochádza priamo z Indie. Je preto pochopiteľné, že šírenie dezinformácií je najviac rozšírené práve v tejto časti sveta. Príčin, ktoré tak masívne šírenie tohto typu správ spôsobujú, môže byť hneď niekoľko, no ako sa ukazuje, veľmi tomu pomáha práve jedna z funkcií tejto aplikácie. Možno prekvapivo, nestojí za tým žiadna prevratná technológia, ale úplne obyčajná možnosť priameho preposielania správ.

Náš tip
Putin zachráni váš telefón a koronavírus priviezli vlakom: HOAXY, ktorým netreba venovať pozornosť

Veľký počet ľudí totiž WhatsApp používa nielen na komunikáciu so svojimi známymi alebo rodinou, no taktiež na čerpanie informácií z rôznych skupín na to určených. Niektorí si dokonca za prístup k takýmto skupinám platia. Vo svojej podstate nejde o nič zlé, množstvo zdieľaných správ má seriózne pozadie a sú teda pravdivé. Problém je, že práve medzi korektné správy sa dezinformácie často miešajú a odlíšiť ich je veľmi náročné.

Búchanie hrncami odpudzuje koronavírus

Niektoré takto šíriace sa správy môžu pôsobiť dôveryhodne, čo situáciu výrazne komplikuje. Často pôsobia na emócie ľudí, vďaka čomu im oveľa ľahšie podľahnú a bez zamyslenia ich šíria ďalej. Nezostáva to pritom len pri šírení a emóciách, v niektorých prípadoch ide naozaj o život. Napríklad takto šírené dezinformácie o únosoch detí a odoberaní orgánov vyústili až do siedmich úmrtí v roku 2017. Počas ďalších dvoch rokov sa podarilo spojiť viac ako dve desiatky úmrtí práve s preposielaním falošných správ cez WhatsApp.

Masívne rozšíriť sa podarilo aj množstvo absurdných informácií, nad ktorými sa môžeme len pousmiať. K veľkému množstvu používateľov sa dostala správa, že vírus zabíja indické jedlo rasam. Pozostáva pritom zo šošovice, čili korenia a paradajok. Žiadne oficiálne štúdie síce k tejto kombinácii potravín neexistujú, tip na jedlo v stave najvyššej karantény to môže byť dobrý. Ešte ďalej zašla správa o búchaní hrncami, panvicami a tlieskaním. Mnohým sa vo WhatsAppe objavila informácia, že vďaka kozmickým vlnám vytvoreným zvučným búchaním riadu sa vírus podarilo oslabiť. Zachytiť to dokonca mali bližšie neurčené bio-satelity NASA.

koronavírus dezinformácie

Treba konať

Bez ďalšej diskusie je asi každému jasné, že WhatsApp by tento problém mal čo najrýchlejšie vyriešiť. Sledovať všetky správy a triediť šíriace sa dezinformácie, je kvôli fungovaniu celej platformy v podstate nemožné. Vzhľadom na dostatok získaných dát by malo postačovať zrušenie funkcie preposielania. Skrátka, ak sa aj nejaká informácia k používateľovi dostane, cez túto možnosť ju vie veľmi jednoducho posunúť ďalej.

A keďže zároveň vieme, že ľudia si veľmi rýchlo dokážu zvyknúť na novinky, ktoré im uľahčia život, skomplikovať im ďalšie posielanie odstránením tejto drobnej funkcie by mohlo skutočne pomôcť. Vlnu by sa zastaviť pochopiteľne nepodarilo, no určite by ju bolo možné zmenšiť. Pri kopírovaní a následnom jednotlivom posielaní správ je cieľ predsa len o pár kliknutí vzdialenejšie. WhatsApp však určite má dostatok kapacít na to, aby s ideálnym riešením prišli v čo najrýchlejšom čase.

WhatsApp Messenger
WhatsApp Messenger
Developer: WhatsApp LLC
Price: Free
  • WhatsApp Messenger Screenshot
  • WhatsApp Messenger Screenshot
  • WhatsApp Messenger Screenshot
  • WhatsApp Messenger Screenshot
  • WhatsApp Messenger Screenshot
  • WhatsApp Messenger Screenshot
  • WhatsApp Messenger Screenshot
  • WhatsApp Messenger Screenshot
  • WhatsApp Messenger Screenshot

Slovensku sa to nevyhlo

Našich hraníc sa skutočne nevyhol iba koronavírus, ale aj šírenie dezinformácií, ktoré súviseli práve s aktuálnou hrozbou s názvom Covid-19. Ak sa k vám dostane správa, ktorá pochádza z neznámeho alebo pochybného média, vložte ju do internetového vyhľadávača a hľadajte iné, serióznejšie zdroje, ktoré by vám danú informáciu potvrdili. Správy treba prijímať kriticky a s nadhľadom, nie je dobré neprepadnúť emóciám. To najlepšie, čo môžete urobiť, je overovať si každú informáciu, hľadať viaceré zdroje a vyvodiť si vlastný záver. Pokojne aj z tohto článku.

Náš tip
WHO bojuje s koronavírusom štýlovo: Predstavila WhatsApp bota
3.4.2020

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+