Najdôležitejšie správy

  • Celkovo je na Slovensku oficiálne nakazených 450 osôb.
  • Vláda predstavila súbor nových prísnejších opatrení. Prečítajte si ich zoznam.
  • Od pondelka môžu otvoriť ďalšie prevádzky.
  • Vláda rozhodla o zavretí škôl na neurčito, rušia sa písomné maturity aj Testovanie deviatakov. Toto sú nové termíny zápisov.
  • Premiér Igor Matovič uvažuje o blackoute, teda o vypnutí ekonomiky
  • Rovnako uvažuje aj o obmedzení pohybu počas Veľkej noci

Situáciu sme sledovali online

19:10 V Taliansku zaznamenali ďalších 766 úmrtí na nový koronavírus, celkovo je v tejto krajine už 14 681 obetí.

19:00 Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom v americkom štáte New York v piatok prekročil 100-tisíc.

18:34 Španielsko v piatok predstihlo Taliansko v počte potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom a teraz je celosvetovo druhé za USA. Denný počet mŕtvych na COVID-19 však v Španielsku oproti predchádzajúcemu dňu mierne poklesol.

18:18 Zamestnanci Slovenskej pošty pokračujú vo vyplácaní dôchodkov seniorom aj tento mesiac. Pošta vyplatí dôchodky spolu 400-tisíc seniorom, pričom 95 percent z nich využíva službu výplaty dôchodku doručovateľom priamo domov na adresu. Zvyšných 5 percent si zvolilo službu výplaty dôchodku na pošte.

17:27 Testy 118 pracovníkov Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku na COVID-19 sú negatívne. Zamestnanci, ktorí prišli do kontaktu s pacientom s pozitívnym výsledkom na prítomnosť nového koronavírusu, sa tak môžu z domácej izolácie vrátiť späť do práce.

17:16 Pre lekárov v Košickom kraji vyčlenila Správa štátnych hmotných rezerv SR ďalších 300-tisíc chirurgických rúšok, 8-tisíc respirátorov, 100-tisíc rukavíc, 120 okuliarov a 600 ochranných oblekov. Informoval o tom v piatok Úrad Košického samosprávneho kraja (KSK). Podľa predsedu KSK Rastislava Trnku však ani táto druhá dodávka zo štátnych hmotných rezerv nie je v takom množstve a kvalite, akú lekári v prvej línii potrebujú.

17:01 Nie je možné očakávať, že by poisťovne mohli pristúpiť na paušálny odklad platieb poistného, pretože by sa v pomerne krátkom čase dostali do problémov. Uviedla to Eva Jacková, manažérka pre komunikáciu Slovenskej asociácie poisťovní.

16:35 Čína v piatok odporučila zahraničným diplomatom, ktorí sa v súčasnosti nachádzajú mimo jej územia, aby sa nevracali aspoň do 15. mája. Ministerstvo zahraničných vecí pristúpilo k tomuto odporúčaniu po tom, čo sa viacerí zahraniční diplomati nakazili novým koronavírusom. 

16:13 Denná vyšetrovacia kapacita nového koronavírusu u súkromných laboratórií sa k piatku pohybuje k 1500 vyšetreniam. Počas budúceho týždňa sa však môže zdvojnásobiť. 

15:57 Elektronizácia stravného zníži riziko prenosu chorôb v reštauráciách, pomôže aj zamestnávateľom a stravníkom. Uviedol to prezident Asociácie moderných benefitov Štefan Petrík.

15:45 Británia hlásila v piatok rekordný počet ďalších úmrtí, až 684, na ochorenie COVID-19 spôsobené novým koronavírusom.

14:52 Predaj respirátorov sa má obmedziť len pre špecificky určené osoby a orgány, kolektívne orgány rezortu zdravotníctva by mali získať možnosť prijímať svoje rozhodnutia aj formou per rollam.

14:52 Britský premiér Boris Johnson bude po týždni naďalej pokračovať v samoizolácii vo svojej rezidencii na Downing Street 10, keďže stále má symptómy ochorenia COVID-19.

14:10 Predaj niektorých ochranných prostriedkov sa má obmedziť, kolektívne orgány rezortu zdravotníctva by mali získať možnosť prijímať svoje rozhodnutia aj formou per rollam. Vyplýva to zo zákona o mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19 v oblasti zdravotníctva z dielne Ministerstva zdravotníctva.

13:40 Nitriansky samosprávny kraj v rámci preventívnych opatrení súvisiacich so šírením nového koronavírusu zriadil špeciálnu linku aj mailový kontakt. Určený je na pomoc ľuďom, ktorí sa v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 ocitli v ohrození života a zdravia.

13:13 Singapur na mesiac zatvorí školy a väčšinu pracovísk, s výnimkou základných služieb a kľúčovej ekonomickej infraštruktúry. Tieto opatrenia majú zastaviť šírenie nového koronavírusu.

12:40 Španielsko už druhý deň po sebe zaznamenalo viac ako 900 úmrtí na následky ochorenia COVID-19 a celkový počet obetí v krajine dosiahol 10 935.

12:18 Ružomberská radnica vydala nariadenie, prostredníctvom ktorého uzatvára všetky detské ihriská v meste. Zatvorenie zabezpečí mestská polícia. Opatrenie má zabrániť šíreniu nového koronavírusu.

11:51 Na Slovensku pribudlo 24 nových prípadov nákazy, otestovali už vyše 1 400 prípadov.

11:30 Poľsko v piatok hlásilo 3149 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je v porovnaní so štvrtkovými údajmi nárast o 203 prípadov.

10:45 Britské rozhlasové a televízne stanice budú za vysielanie nepravdivých informácií a odporúčaní týkajúcich sa nového koronavírusu čeliť sankciám. Upozornenie prichádza po tom, čo jedna z regionálnych rozhlasových staníc dostala od regulačného úradu niekoľko varovaní za vysielanie nepodložených informácií, podľa ktorých je koronavírusová pandémia spojená so spustením najnovšej generácie mobilnej 5G siete. Informáciu priniesol britský denník The Guardian.

10:00 Parlament bude o odklade platenia poistného pre časť zamestnávateľov a samostatne zárobkovo činné osoby rokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Týkať sa to má tých, ktorí vykazujú pokles čistého obratu alebo príjmov z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti o 40 percent a viac. Plénum to odsúhlasilo na piatkovom rokovaní.

9:52 Premiér Igor Matovič bude mať o 11:30 tlačovku, kde bude informovať o možných nových opatreniach.

9:50 Počet potvrdených prípadov nákazy novým typom koronavírusu v Česku sa zvýšil na 3858. Aktualizované údaje zverejnilo v noci na piatok české ministerstvo zdravotníctva. Za posledný deň pribudlo 269 nakazených

9:00 Ohrození lekári z obcí Jarovnice a Hermanovce získali od Prešovského samosprávneho kraja vo štvrtok ochranné prostriedky. Kraj tak reagoval na ich nedostatok v ambulanciách a obavy lekárov zo šírenia nového koronavírusu v obciach, kde sa podľa Ley Heilovej z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK vrátilo približne 40 ľudí zo zahraničia.

8:56 Valné zhromaždenie OSN vo štvrtok schválilo rezolúciu vyzývajúcu na medzinárodnú spoluprácu a multilateralizmus v boji proti pandémii choroby COVID-19 spôsobovanej novým koronavírusom. Ide o prvé vyhlásenie VZ OSN od vypuknutia epidémie na prelome rokov 2019-20.

8:29 Britská vláda v piatok oznámila, že v súvislosti s očakávaným nárastom počtu nakazených novým koronavírusom postaví viacero poľných nemocníc. Toto oznámenie prišlo niekoľko hodín po tom, ako v Británii zaznamenali ďalších 569 úmrtí na chorobu COVID-19, ktorú koronavírus vyvoláva.

8:01 Ústredný krízový štáb sa bude v piatok zaoberať opatreniami v súvislosti s veľkonočnými sviatkami. Predseda vlády SR Igor Matovič po štvrtkovom rokovaní vlády naznačil, že možno bude potrebné prijať na toto obdobie ešte prísnejšiu reguláciu a obmedzenia v prípade mobility obyvateľov.

7:52 Portugalský parlament schválil vo štvrtok predĺženie výnimočného stavu v krajine do 17. apríla v snahe bojovať proti šíreniu nového druhu koronavírusu.

7:33 Starosta New Yorku Bill de Blasio vyzval obyvateľov mesta, aby si zakrývali svoje tváre, keď sú vonku, a pomohli tak zastaviť šírenie smrtiaceho nového koronavírusu.

7:20 Nový koronavírus si v Spojených štátoch vyžiadal za posledných 24 hodín 1169 mŕtvych. Informovala o tom v piatok agentúra AFP s odvolaním sa na údaje Univerzity Johna Hopkinsa.

7:00 Fakulta zdravotníctva a sociálnej práce Trnavskej univerzity (TU) v Trnave otvára Inštitút pre globálne zdravie a epidemiológiu. Jeho primárnym zámerom je výskum a vzdelávanie v uvedenej oblasti.