2.4.2020 22:55 | Mobilné aplikácie

WhatsApp príde o jedno z obmedzení. Umožní sa prihlásiť z viacerých zariadení

Zdroj: Shutterstock

V súčasnosti WhatsApp pri prihlásení na ďalšom zariadení používateľa z pôvodného automaticky odhlási.

Jedno z najväčších obmedzení komunikačnej aplikácie WhatsApp zrejme v dohľadnej dobe zmizne. Facebook totiž pripravuje možnosť prihlásiť sa s rovnakým účtom na viacerých zariadeniach súčasne. O chystanej novinke ako prvý informoval web WABetaInfo.

Účet vo WhatsAppe je viazaný na telefónne číslo. Aktuálne je možné byť prihlásený len na jednom mobilnom telefóne. Overenie prebieha formou kódu v SMS správe. Po prihlásení na novom zariadení je používateľ zo starého automaticky odhlásený.

WhatsApp na viacerých telefónoch

Ak sa novinka dostane do praxe, bude to znamenať, že používateľ bude môcť svoj WhatsApp účet s jedným telefónnym číslom súčasne používať na viacerých telefónoch. Odhalená bola v testovacej verzii aplikácie pre Android s číselným označením 2.20.110. Tá však v súčasnosti nie je dostupná pre širokú verejnosť.

„Veľakrát sme hovorili o tom, že WhatsApp aktuálne pracuje na novej funkcii, ktorá umožní používať rovnaký účet súčasne na viacerých zariadeniach. Používateľ sa tak bude môcť prihlásiť na svojom hlavnom telefóne, no povedzme aj tablete,“ píše WABetaInfo.

Odstránenie obmedzenia uľahčí život okrem majiteľov tabletov napríklad aj používateľom s dvoma smartfónmi. Bližšie detaily zatiaľ známe nie sú. Nevedno teda, či bude jeden účet možné používať aj naprieč platformami.

Zatiaľ len skryté prípravy

Príprava novej funkcie prebieha už nejaký ten čas, zatiaľ však len na pozadí. Odhalili ju rozbory zdrojových kódov – v rozhraní aplikácie ju zatiaľ nie je vidieť. Údajne však každá aktualizácia aplikácie prináša v tomto ohľade ďalšie vylepšenia.

Vývojári zjavne myslia aj na bezpečnosť. Ak sa niektorý z kontaktov prihlási do svojho účtu WhatsApp na inom zariadení, dôjde aj k zmene šifrovacieho kľúča End-to-End ochrany. Ostatní používatelia budú na túto skutočnosť upozornení informáciou v čete.

V najnovšej verzii aplikácie je toto upozornenie sprostredkované textom „Váš bezpečnostný kľúč s [meno kontaktu] bol zmenený, pretože sa prihlásil alebo odhlásil z viacerých zariadení.“. O funkcii sa „šepká“ od novembra, stále je vo vývoji a nevedno, kedy sa dostane do stabilnej verzie aplikácie pre verejnosť.