MENU
zdravy-zivot

VIDEO: Koronavírus aj v pozitívnych číslach. Zábery z mnohých miest dokazujú, ako rýchlo sa svet mení

Pandémia by musela trvať desiatky rokov, aby sme sa dočkali pohľadu ako z katastrofického filmu. No už teraz na mnohých miestach sveta príroda začína konečne voľne dýchať.
Zdroj: Shutterstock
Zdravý život

VIDEO: Koronavírus aj v pozitívnych číslach. Zábery z mnohých miest dokazujú, ako rýchlo sa svet mení

Dôkaz, že to predsa len ide. Fascinujúce snímky z viacerých svetových veľkomiest ukazujú, ako sa planéte bez všadeprítomného ľudského konzumu uľavuje.

Pamätáte si dokumentárny seriál, v ktorom sa vedci pokúsili nasimulovať vývoj života na zemi bez ľudskej existencie? Vďaka obrovskému sociálnemu experimentu, ktorý práve celá planéta nedobrovoľne podstupuje, máme možnosť to vidieť na vlastné oči. Tvorcovia francúzskej televízie v krátkej snímke „Čistejší vzduch, čistejšia voda - enviromentálne dôsledky koronavírusu" zosumarizovali pár kľúčových závratných zmien, ktoré sa za tri mesiace od začiatku pandémie a s ňou súvisiacich obmedzení ľudskej činnosti stihli na planéte odohrať. 

Prekvapivé fakty o koronavíruse z krajiny masívneho testovania. Porazia ho Islanďania ako prví?

Planéta stíchla i ožila

Benátky: 

  • do benátskych kanálov sa vrátil život, voda sa vyčistila a vidno v nej plávajúce ryby
  • z uličiek zmizli turisti, masívne sa znížilo znečistenie vôd z motorov vyhliadkových lodí 

Smog skracuje život o 8 mesiacov: Pľúca vám prečistí medicína, ktorú máte doma

Severné Taliansko

  • ľudia sa vytratili z ulíc
  • v okolí Pádskej nižiny sa značne znížilo znečistenie oxidom dusičitým

New York

  • vedci z Columbijskej univerzity zaznamenali 5-10 percentný pokles CO2 v priebehu týždňa
  • rovnako aj 35 percentný pokles dopravy 

Smogový prach sa ukladá v mozgu. Môže vyvolať alzheimera?

Čína

  • podľa satelitných záberov sa v značnej miere znížilo znečistenie ovzdušia oxidom dusičitým

Na celom svete

  • ulice sa vyprázdnili od ľudí a dopravných prostriedkov
  • továrne zastavili výrobu
  • lietadlá prestali lietať

Video: Dôsledky koronavírusu na životné prostredie


Zdroj videa: FRANCE 24 English/ youtube.com

Poučíme sa? 

Tvorcovia videa na záver upozorňujú, že všetky úžasné dopady môžu mať len krátke trvanie. Pred dvoma týždňami, potom čo v Číne nenahlásili žiadny nový prípad ochorenia na covid-19, otvorili prvé fabriky. Je otázka času, kedy sa všetko vráti do starých koľají?

Koronavírus: Bude mať dopad aj na vzťahy? Toto vás nepoteší. Zasiahne najmä partnerov

Kým ľudia na šíriaci sa vírus umierajú, bolo by amorálne tvrdiť, že všetko zlé je na niečo dobré. No rozhodne je to stimul k ponaučeniu. Možno sme potrebovali vyskočiť z rozbehnutého vlaku konzumu, aby sme zistili, aký je prázdny. Pravdepodobne už viacerí z nás prehodnocujú, čo k životu naozaj potrebujeme - otvorené zábavné parky, nákupné strediská či exotické dovolenky to nie sú. Ale zdravie, spoločnosť blízkych a dobré vzťahy. Hoci ekonomické a spoločenské následky epidemiologickej krízy sa drasticky dotknú väčšiny z nás, raz z toho určite vyviazneme.  Ale múdrejší o poznanie, že k obrovskej zmene a to nielen klimatickej, stačí naozaj málo. Ostáva to prečkať - hlavne doma a v zdraví :-) 

Čítajte aj: Malý a silný: 5 dôvodov, prečo je nový koronavírus ťažké zastaviť

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Mám plesne na nohách. Pomôžu mi kúpele v hypermangáne?

Mykózy, ľudovo nazývané plesne, sú najčastejším kožným problémom na nohách. Prispieva k tomu vhodné prostredie na množenie patogénov, ako vlhko, nevhodná obuv, užívanie liekov či strava. Prejavujú sa svrbením, suchou kožou, začervenaním, škvrnami, pľuzgie­rikmi, zápachom. Na liečbu sa používajú antimykotické masti, krémy alebo roztoky. Hypermangán alebo roztok manganistanu draselného je skôr podporná liečba alebo prevencia, má dezinfekčné a vysušujúce účinky. Vhodné je urobiť slaboružový roztok na kúpeľ nôh a následne aplikovať antimykotický krém. Ako prevenciu používajte dezinfekčné spreje na nohy aj do obuvi, bavlnené ponožky a vyhýbajte sa miestam, kde sa množeniu húb a kvasiniek darí, teda plavárňam, kúpaliskám alebo šatniam. Ak by sa problém opakoval alebo nezlepšoval, obráťte sa na svojho kožného lekára.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac

Po pôrode mi neustále treba na wc. Čo s tým mám robiť?

Ťažkosti, ktoré popisujete, môžu byť príznakom hyperaktívneho, teda dráždivého močového mechúra. Rozhodne treba navštíviť urológa, ktorý buď potvrdí túto diagnózu alebo nájde inú príčinu ťažkostí. Tých príčin, môže byť veľa,, ale najčastejšie je to práve hyperaktívny močový mechúr. Prejavuje sa častým močením, nutkaním na močenie, náhle vzniknutým, nepotlačiteľným nutkaním na močenie, močením v malých porciách, nočným močením. Po vyšetrení a vylúčení iných príčin je liečba medikamentózna. Na trhu je niekoľko liekov, ktoré upravujú tento stav a utlmujú zvýšenú aktivitu močového mechúra.     

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor