Odkiaľ sa vzali?
V horských oblastiach Ánd, odkiaľ pôvodne zemiaky pochádzajú, poľnohospodári ešte dnes kultivujú vyše 400 odrôd, ktoré sa od seba líšia nielen farbou kvetov a hľúz, ale i rozličnou chuťou.
Množstvo odrôd
Vďaka pestrej palete skorých, stredne skorých a neskorých odrôd môže vaša úžitková záhrada získať na rozmanitosti a zároveň ňou znížite riziko neúrody spôsobenej škodcami a chorobami (pásavka zemiaková alebo chrastavitosť zemiakov). Často sa vyskytujúcej plesni sa dá takisto predísť, a to čo najskorším termínom výsadby.
Predklíčenie
Predklíčením zemiakov docielite obzvlášť odolné rastliny. Stačí, keď zdravé sadbové zemiaky bez poškodenia či fľakov vložíte do plytkej debničky alebo do papierového obalu z vajíčok a umiestnite na svetlé, nie však slnečné miesto s teplotou okolo 10 až 15 °C. V takýchto podmienkach sa zakrátko vytvoria krátke silné výhonky. Ruky preč od hľúz, ktoré vytvoria len tenké bledé výhonky!
Predklíčené zemiaky sa sadia od apríla do záhona s priepustnou pôdou obohatenou o kompost a bohatou na živiny. Najlepšie, ak si pôdu na výsadbu zemiakov pripravíte dva týždne vopred.
Ak usporiadate riadky v záhone v smere východ – západ vo vzdialenosti 60 až 70 cm, pôda sa rýchlejšie zohreje a skôr vyschne.
Na začiatku tvorby hľúz vyžadujú zemiaky veľa vody. V období sucha im doprajte najmä ráno výdatnú zálievku, aby pôda do večera znovu vyschla. Nikdy nepolievajte listy, inak hrozí hubová infekcia.
Nové zemiaky
Budú pripravené na zber v prvej polovici júna. Počkajte, až hľuzy dosiahnu vhodnú veľkosť kuchynského spracovania a následné zbery uskutočňujte podľa potreby.
Zemiaky vyberajte spod zeme pomocou vidiel tak, že nimi zľahka nadvihnete vrchnú zelenú časť. Zemiaky spotrebujte čo najskôr. Na rozdiel od uskladniteľných neskorých odrôd, ktoré majú hrubšiu ochrannú šupku, skoré odrody pre tenkú šupku rýchlo zvráskavejú a strácajú mandľovú príchuť.