Moč môže prejsť priemyselným comebackom. Namiesto návratu do kožiarskeho priemyslu ho však čaká cesta na Mesiac. Tvrdia to materiáloví inžinieri z Polytechnickej univerzity v španielskej Cartagene, ktorí sa zamerali na testovanie zmesí, ktoré by ľudstvo mohlo využívať pri budovaní lunárnej základne. Proteíny močoviny totiž prispievajú k "výraznej pružnosti" stavebnej zmesi - také konštrukcie sú potom odolnejšie voči teplotným zmenám.

Murárstvo na Mesiaci zrejme bude extrémne ťažké. Dovoz klasických materiálov nie je mysliteľný a bude preto nutné pracovať len s materiálom, ktorý je na mieste - teda regolitom čiže mesačným štrkom. Ako spojivo mesačného betónu by mala byť využitá v podpovrchových ľadovcoch prítomná voda. Lenže pevnosť výsledného materiálu bola pri doterajšom testovaní vykúpená jeho krehkosťou, ktorá pri tepelných výkyvoch od 120 stupňov Celzia cez deň po mínus 130 stupňov Celzia v noci spôsobuje fatálne praskliny.

Do úvahy je tiež potrebné brať riziko meteorických spŕšok, a teda odolnosť proti nárazu.

Zem denne zasiahne okolo 44 ton materiálu, ktorý však v drvivej väčšine prípadov neškodne zhorí v atmosfére. Tú ale Mesiac nemá, a tak mesačný betón bude musieť vydržať aj nejaký ten náraz, navyše je nutné počítať aj so zvýšenou radiáciou.

Výskumníci zatiaľ, zdá sa, vyriešili problém s plasticitou.

"Táto molekula (močovina) narušuje vodíkové väzby, čím redukuje viskozitu radu vodných mixov,"

tvrdí na webe univerzity jeden z výskumníkov Ramón Pamies s dodatkom, že práve urea je de facto odpadom a potenciálnym stavebným materiálom, ktorý je všade, kde sú ľudia, a je teda nutné kalkulovať s jej využitím. Navyše misie Apollo po sebe na Mesiaci zanechali celkom 96 kontajnerov s močom a fekáliami, takže tam už nejaká "prvotná produkčná zásoba" je.

Španieli testovali rad ďalších zlúčenín - okrem močoviny napríklad tiež na naftalíne či na polykarboxylátoch založené spružňovače. Materiály s nimi použili k 3D tlači rôznych štruktúr, ktoré testovali nielen tepelnými prechodmi, ale aj klasickým "namáhaním úderom". Žiadny z nich si neviedol tak dobre ako ten s ureou. Výskum publikoval časopis Journal of Cleaner Production.

Zdroj: CNC