Koronavírus: Šéfovia Volkswagenu, BMW a Daimleru mali krízový telefonát s Merkelovou
2.4.2020 21:11
akt. 30.03.2021 05:25

Koronavírus: Šéfovia Volkswagenu, BMW a Daimleru mali krízový telefonát s Merkelovou

Uložiť článok
Šéfom automobiliek robia najväčšie starosti dodávateľské reťazce.

Nemecké automobilové koncerny mali v stredu (1. 4.) krízové telefonické rokovanie s kancelárkou Angelou Merkelovou. Šéfovia Volkswagenu, BMW a Daimleru v stredu telefonicky hovorili s Merkelovou o tom, ako obnoviť výrobu, uviedol denník Handelsblatt.

Automobilky odstavili výrobu v mnohých svojich závodoch, keďže vlády po celom svete prijali reštriktívne opatrenia na zastavenie šírenia nového koronavírusu .

Šéf Volkswagenu Herbert Diess minulý týždeň povedal, že koncern možno bude nútený prepúšťať, ak sa nepodarí dostať pandémiu pod kontrolu, keďže stále týždenne míňa 2 miliardy eur.

Podľa Handelsblattu šéfom automobiliek robia najväčšie starosti dodávateľské reťazce. Zdroj z Volkswagenu povedal pre agentúru Reuters, že výrobcovia diskutovali o situácii v odvetví a o tom, ako by mohli obnoviť výrobu po koronakríze. Existuje zhoda, že opätovné naštartovanie produkcie bude vyžadovať celoúnijný prístup.

„Nepomôže, ak jedna krajina s tým pokročí a zatiaľ v Taliansku alebo v Španielsku bude stále odstávka,“ uviedol zdroj. Dodal, že takýto scenár by spôsobil len trhliny v dodávateľských reťazcoch.

Podľa zdroja rozhovory dospeli k dohode, že sa vytvorí pracovná skupina, ktorej súčasťou budú predstavitelia vlády, výrobcov a Ústavu Roberta Kocha a ktorá stanoví štandardy ochrany zamestnancov, ktoré sa budú musieť dodržovať po obnove výroby.

Pandémia nového koronavírusu sa rozšírila z čínskeho Wuhanu do celého sveta koncom roka 2019. Na Slovensku je doposiaľ infikovaných 426 osôb.

Koronavírus spôsobujúci ochorenie COVID-19 predstavuje nový kmeň vírusu a ochorenie patrí medzi kvapôčkové infekcie. Odhadovaný inkubačný čas ochorenia je 2 až 14 dní, môže však byť aj dlhší. Opatrenia, aktuálne dianie z domova aj zo sveta sledujeme každý deň ONLINE.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.